Борисов за изтеклия запис: Не може да ме впечатли

„Това не може, не да ме впечатли, да ме накарат да се замисля.“ Така реагира премиерът Бойко Борисов за изтеклия в петък запис, за който се твърди, че е на негов разговор.

Премиерът коментира темата по време на поредното живо излъчване от джипа си, докато инспектира повече от час строителството на автомагистрала „Хемус“. Докато шофираше, той похвали работниците с тежката техника по трасето като ги нарече герои. При тези думи пиарът му Севделина Арнаудова, която снима видеото на живо, вметна, че „в България героите са скрити зад анонимни ай пи адреси“, очевидно визирайки вчерашния запис.

„Това не може не да ме впечатли, да ме накара да се замисля:, каза Борисов и продължи, сочейки строителните работи: „Ей това е, което може да ме радва, или може да ме натъжи, ако спре.“

Повече за изтеклия запис

Записът изтече в платформата за споделяне на видеосъдържание YouTube и в тази за аудиосъдържание SoundCloud в петък (12 юни). На него се чува разговор по телефон, а гласът прилича на този на Борисов. От казаното се разбира за натиск чрез държавен регулатор над частна компания, за атака срещу кандидат за евродепутат от опозицията в разгара на скандала около къщите за гости миналата година и че премиерът има предварителна информация кога предстои да бъде обвинен зам.-министър. (Повече за записа тук). До днес Борисов не беше коментирал записа. Единствено снощи в официалния му профил на премиера във „Фейсбук“ беше публикувано иронично видео с репликата „Забавляваме се“, а по-късно Севделина Арнаудова каза пред „Дневник“, че са отговорили по темата в социалната мрежа.

Досега автентичността на записа не е отречена ясно и категорично.

От думите на Арнаудова днес се разбира, че записът е дошъл от анонимен айпи адреси. Вчера сайтът „Биволъ“ анализира разпространеното съобщение с него до някои медии и посочи, че то е от айпи адрес, който отговаря на статичен такъв на мобилния оператор А1, но отбеляза, че това може да бъде манипулирано с програми. Сайтът посочва още, че „в изпратения файл има и метаданни, които не са зачистени. Ако те не са манипулирани със специална програма, което е напълно възможно, от тях могат да се направят изводи, че файлът е записан с програмата VoiceMemos на iPhone; че става дума за презапис от 06.06.2020 в 19:31 и че „на устройството има и още записи, като този е първият пореден“.

Инспекция от сутринта навръх рожден ден

„Портмонето отзад казва, че имаме пари за строителство (под портмонето имаше предвид финансовия министър Владислав Горанов, който също бе в джипа – б.р.)“, каза още Борисов.

„Горанов не само е отпуснал парите, вече ги е превел“, побърза да уточни зам. регионалният министър Николай Нанков, който бе в ролята на гид за строителните работи на задната седалка.

По време на инспекцията, която продължава от сутринта и е излъчвана на живо във Фейсбук, премиерът няколко пъти спира и слиза от джипа, за да разговаря с археолози по трасето и строителни работници, а те от своя страна му честитяха 61-ия рожден ден. „Това (строителството на магистрала „Хемус“ – б.р.) е най-хубавият подарък за рождения ми ден“, коментира премиерът

Comments

comments