Бондинг и поставяне на зъбни импланти – кога процедурите са подходящи?

Здравите и красиви зъби имат ключова роля в определяне не само на самочувствието, но и на общото здравословно състояние. Въпреки правилните и ежедневни грижи за оралната хигиена, които се явяват задължителни, могат да възникнат ситуации, в които да се наложи намеса от специалист.

Извършването на възстановителни процедури са широко популярни. Две от честите опции са бондингът и поставянето на зъбни импланти. Но за да разберете от коя процедура се нуждаете, трябва да сте наясно кога са те подходящи и какви са разликите между тях.

От дентална клиника Medical Dent споделят повече по темата и открояват основните характеристики на всеки вид.

Бондинг – какво представлява и кога се налага?

Това е иновативна, максимално безболезнена и бърза процедура по възстановяване на зъбни дефекти, която може да бъде извършена през времето на едно посещение при денталния специалист.

За целта се използва композитен материал, който следва да се постави по специфичен начин, в зависимост от индивидуалното състояние, след което под влиянието на UV светлинен източник да се фиксира и втвърди.

Процедурата бондинг се използва за следните ситуации:

  • поправка на малки несъвършенства – препоръчва се за корекция на малки дефекти, като пукнатини;
  • реконструкция – тази процедура може да бъде използвана за възстановяване на формата на зъба, особено след премахване на кариес или други проблеми участъци, които налагат загуба на част от дъвкателния орган;
  • премахване на петна – бондингът намира приложение и при премахване на петна по зъбната повърхност.

Кога се налага поставяне на зъбни импланти?

При цялостна липса на дъвкателния орган се налага поставяне на зъбен имплант. Това може да се слу чи като последствие от протичащо заболяване, като пародонтит, както и при травми, абсцеси и други.

Зъбните импланти представляват постоянно решение за заместване на липсващи зъби, а структурата им представлява тази част от дъвкателния орган, която е подвенечна – поставяне на изкуствен корен, върху който да се закрепи коронка.

Те се използват както за единично заместване на дъвкателен орган, така и за изграждане на протези.

В заключение, бондингът е предназначен за по-малки корекции, както и подобряване на естетиката на зъбите, докато поставянето на зъбни импланти се налага тогава, когато дъвкателният орган е премахнат поради редица причини.

Посъветвайте се с вашия дентален специалист, който да направи оценка на състоянието ви и да ви препоръча метод за корекция на усмивката.

Comments

comments