Болница „Свети Мина“ и ОФК „Пирин“ получиха финансова помощ от общината. Съветници „порязаха“ намерениета на администрацията за увеличаване на дълга

03


Общинските съветници в Благоевград одобриха днес финансова помощ за специализираната болница „Свети Мина“.

На сесията те гласуваха със „За“ предложението на кмета Камбитов за отпускане на еднократна субсидия в размер на 160 000 лева.
02
Още преди месец стана ясно, че болницата е в критично финансово състояние, тогава управителят д-р Георги Георгиев изнесе доклад, в който описа съзададената ситуация на финансов колапс на единствената в Югозападна България специализирана болница.

160 000 лева, предвидени за финансиране, са от бюджета на Община Благоевград. С парите ще се покрият просрочените задължения към доставчиците на лекарства, с цел да не се допусне дефицит на медикаменти.

Съветниците решиха да се отпусне и еднократна финансова помощ на жители, нуждаещи се от лечение и са страйни увреждания на здравето, коато в последния момент бе добавено още едно лице, което по думите на Венцислав Хросинков има спешна нужда от операция. По това допълнение имаше спор между него и Гергана Янчева от БСП, която заяви, че има молба за такава помощ от друго лице, подадена през май и все още не разгледана от съветниците, а сега се случва за три дни да се обработи молба. “ Не оспорвам нуждата на човека, а начина по който се прави. Би трябвало да работим по справедлив и еднакъв начин с всички.“, заключи Янчева.
00
Отчет за текущото финансово състояние и доклад за спортно-техническо състояние на ОФК „Пирин” направи управителят на клуба Венко Попов. Както стана ясно през последните седмици, футболистите в ОФК „Пирин“ не са получавали по три заплати. Те обявиха протест преди седмица, като отказаха да тренират, а от отбора си тръгнаха няколко играчи.
01
Общината отново ще финансира отбора, но кмета заяви, че иска ежемесечен отчет за направените разходи. Той посъветва Попов да бъдат съкратени и длъжности, които не са необходими в администрацията на „Пирин“, за да се намалят разходите.“ Общината дава 600 000 лв., 350 000 лв. са от телевизионни права, останалите необходими средства ще дойдат от спонсори и фирми, които милеят за спорта.“, обясни градоначалника.

Не бе прието, обаче предложението за промяна на максималния размер на поетия дългосрочен дълг от община Благоевград. Гергана Янчева отново се възпротиви и заяви, че БСП няма да подкрепи вземането на още пари, тъй като липсва фактическа обосновка за това. Освен БСП още двама съветни гласуваха против, девет се въздържаха и решението не мина.

Comments

comments