Бойко Станкушев: ЕС трябва да чуе обикновения гражданин и да издигне ролята му

ЕС трябва да чуе обикновения гражданин и да издигне ролята му. Лидерите не трябва да пречат, а да го стимулират, без да проявяват ревност, каза журналистът и директор на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев при участието си в дискусията „Европейска демокрация“, организирана от БТА в рамките на инициативата „Български гласове за Европа“, която се провежда в пресклуба на БТА в Благоевград.

По думите му трябва да се дава възможност на европейските граждани да изразяват свободно мнението си. Според него българските представители в европейските институции и тези от изпълнителната и законодателната власт трябва да говорят по-смело, за да се чуе гласът на обикновения човек. Той изрази съмнение, че точно това е било правено от тях през последните години. Станкушев посочи още, че трябва да се действа енергично, за да бъде извадена България от „втория етаж на ЕС“ и отбеляза, че Европа на две скорости е едно от срамните неща, за което имат вина някои европейски лидери.

Гражданин, участник в дискусията, изрази мнение, че основен проблем на ЕС е бюрокрацията, която според него е най-тежката в света. Той отбеляза, че бюрокрацията е проблем и на България и посочи, че е проблем, който пречи на развитието на държавите-членки и на самия съюз.

Участниците в дискусията коментираха и тяхната визия за това какъв ще е ЕС до 2050 г. Студентка заяви, че според нея съюзът ще е пример за целият свят какви политики трябва да се прилагат. Според нея в развитието на ЕС ще участват все повече млади хора с идеи. Друга участничка в дискусията коментира, че младите хора трябва да вземат думата и да имат поле за изява, да бъдат чути. Тя допълни, че така те ще дадат свежи идеи, защото сегашните лидери няма как да ги видят, тъй като ръководят действията си от по-високо ниво и нямат достъп до ежедневието на обикновения европеец. По думите й трябва да има по-добра връзка и чуваемост между обикновените граждани и лидерите. Участничката призова още за по-засилена социална политика към младите хора, за да могат да продължат да се развиват и да имат достъп до по-големи възможности.

Comments

comments