Божков обвини Горанов в „злоупотреба с власт и лъжи“

Според бизнесмена не прилага закони, които ГЕРБ са гласували и подписани от самия него заповеди за облагането на хазарта

Укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков публикува днес в профила си във фейсбук нова серия обвинения срещу финансовия министър Владислав Горанов.

Той пише, че Горанов не прилага гласуваните от ГЕРБ в парламента законодателни разпоредби за хазарта. Освен това го обвинява в „злоупотреба с власт и лъжи“.

Божков посочва, че декларациите за доходите от хазарт, одобрени от министъра, включват две графи за облагане – с 15% върху залозите и за 20% върху получените комисиони. Той казва това по повод на твърдение на Горанов, че законът „не е допускал подобно прилагане“.

Бизнесменът подчертава, че Държавната комисия по хазарта (ДХК) ежемесечно е одобрявала тези декларации и пита пред кого отговаря тя, намеквайки пак за Горанов.

„Всеки месец ДКХ одобрява подадените декларации за дължими такси и всяка година Владислав Горанов прави одит на комисията – как би могло да е „незаконно“ ежемесечно одобрявано таксуване?“, пише Божков.

Едно от 18-те обвинения към него е, че е избегнал плащане на данъци в особено големи размери, а именно близо 700 милиона лева, върху приходите от хазартните игри на негови фирми.

Ето и пълния текст на статуса на Божков, към който бизнесменът прилага факсимилета от цитираните декларации и на заповед, с която Горанов ги е утвърдил на 13 януари 2015 г.:

Владислав Иванов Горанов не само не зачита, но и дори и не чете закони, които е гласувал, подписал и е длъжен да прилага. И ако глупостта и „услужливата памет“ са извинение, злоупотребата с власт и лъжите на член на управляващата #хунта са престъпление. Рано или късно се носи отговорност. И въпроси, от чиито отговори не можеш да бягаш.

Ето моите:

1. Ако „в нито един момент законът не е допускал подобно прилагане“, то тогава защо одобрената лично от него декларация за дължими такси предлага две графи за облагане – с 15% върху залозите и за 20% върху получените комисионни?

2. Ако „20% върху комисионната“ е само за покер турнирите – защо в същата одобрена от него декларация, опцията за „покер турнир“ изобщо не съществува?

3. Пред кого отговаря ДКХ и кой е отговорен за ежемесечно одобряваните декларации?

4. Всеки месец ДКХ одобрява подадените декларации за дължими такси и всяка година Владислав Горанов прави одит на комисията – как би могло да е „незаконно“ ежемесечно одобрявано таксуване?

Comments

comments