Божидар Божанов: Избори са хипотезата по подразбиране

„Психологически и организационно сме готови за избори – това е хипотезата по подразбиране.“

Това каза пред БНР министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов, който е от квотата на ДБ в управляващата коалиция.

Относно евентуална коалиция с ПП Божанов заяви, че е твърде рано да се обсъжда това.

„Обществените очаквания, реакциите в социалните мрежи презюмират, че вече ще имаме избори и започват да проектират върху това желанието да има такава коалиция. Нямаме такова решение, няма такъв разговор все още.“

„Изборите нажежават страстите и желанието на политически и не само политически участници да влияят върху общественото мнение„, каза Божанов. По думите му трябва да започнем да говорим за всички аспекти на дезинформацията.

Основният канал за разпространение на дезинформация в България е Фейсбук, посочи министър Божанов и акцентира върху това разпространението на фалшиви новини да се пресича на ниво механизъм, а не на ниво оценка на съдържанието.

 

В случаите на дезинформация най-важни са първите 24 часа, когато съответната публикация набира скорост и оттам нататък щетата е направена, изтъкна той.

Идеята е не някой да стои и да гледа публикация по публикация, а Фейсбук алгоритмите да не препоръчват съдържание, което е неавтентично усилено, поясни министърът на електронното управление.

„Ние нямаме пълната картина. Някой може да ни изглежда като трол, а да не е – да е съвсем убеден човек, т.нар. полезни идиоти в терминологията, без да обиждам никого. Нямаме като индивиди какво да направим. Дори да докладваме една или друга публикация, това е капка в морето. Трябва системно да бъде решен проблемът.“

„Актът за цифровите услуги е регламент на ЕС, който е пред приемане. ЕК е много наясно с конкретните проблеми, включително които България има и как това представлява доста системен риск за България като държава. Актът за цифровите услуги е това, което може да ни реши проблема м дългосрочен план. Там има възможности за анализ на системен риск за дадени обществаТози акт развързва ръцете на Европейската комисия да въздейства върху Фейсбук, върху начина, по който работи алгоритъмът, който е в основата на това разпространение“, коментира Божидар Божанов в предаването „Преди всички“.

„Никой не е виждал как някой подава плик на някой друг и му казва – хайде сега, пиши, говори за Русия. Чували сме, че се случва“, отбеляза още Божанов.

Грантовете на фондациите са публични. Дори да приемем конспирация, данните са публични, посочи Божанов във връзка с темата за платените говорители, повдигната от началника на кабинета на премиера Лена Бориславова.

Докато нямаме списък с руски фондации, които имат на страниците си грантополучатели, нещата се случват по-конспиративно.“

Comments

comments