„Боец“: Борисов е задържан по наш сигнал, след като прокуратурата бездействаше

Сигналът, по който е задържан Бойко Борисов, съдържа данни за организирана престъпна група, за корупционни престъпления злоупотреби със средства от европейски фондове, данъчни престъпления, злоупотреба с власт и други тежки престъпления.

Той е подаден в Главна дирекция „Национална полиция“ още през декември м.г. от гражданско сдружение „Боец“ и в него се прави връзка между снимките от спалнята на бившия премиер Борисов с пачките и кюлчетата от 2020 г. и твърденията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков за плащан рекет на Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и бившата шефка на парламентарната финансова комисия, на които е платил 67 млн. лв. По този сигнал през последните месеци бяха разпитвани Горанов и Менда Стоянова, а преди това и самият Борисов.

„Сигналът за пачките и кюлчетата изпратихме първо в прокуратурата още през лятото на миналата година, но тя не направи нищо по него. Събрахме допълнителни доказателства и го разширихме – обхваща много по-голям период от време и много повече събития хронологично и го внесохме през декември м.г. в Националната полиция“, обясни пред „Дневник“ Георги Георгиев от „Боец“.

Той каза, че е бил разпитван по сигнала като негов вносител и добави, че показания е дал и премиера Кирил Петков. По думите му, с подаването на сигнала от „Боец“ са поискали видеоразпит и на Васил Божков, който в момента се намира в Дубай, но Георгиев отказа да коментира дали такъв разпит е бил осъществен. Тази сутрин и бившият депутат Георги Кадиев съобщи в профила си във „Фейсбук“, че той също е дал показания по сигнала на „Боец“ от декември миналата година.

В сигнала са приобщени много свидетелски показания, както и медийни публикации и разследвания на „Бърд“, „Биволъ“ и други издания за имуществото на пиара на Борисов Севдалина Арнаудова – има достатъчно доказателства за арести и повдигане на обвинения.

Вчера адвокатът на Борисов – Менко Менков коментира, че сигналът на „Боец“, по който Борисов вече е викан да дава обяснения, бил съставен от „медийни публикации в последните години“, като голяма част от тях са проверявани от прокуратурата и не са открити основания за действия.

„МВР доказа, че може да действа бързо и ефективно. Неслучайно прокуратурата не знае за тази акция – за да бъде преодоляна бариерата на главния прокурор Иван Гешев“, коментира Георгиев. По думите му обаче, до часове прокуратурата трябва да се включи, тъй като тя е единствената, която може да повдигне обвинения.

Борисов бе задържан по закона за МВР с мярка за неотклонение задържане под стража за 24 часа. По закон МВР има 24 часа след ареста, за да уведоми прокуратурата за действията и да изпрати материалите от разследването. След като изтече т.нар. „полицейска мярка за неотклонение“ и се запознае с доказателствата, прокуратурата трябва да реши дали да повдигне обвинение и дали да поиска задържане под стража за 72 часа. Има възможност и за налагане на други мерки за неотклонение – подписка, парична гаранция или домашен арест, а ако прокурорът прецени, че няма достатъчно доказателства, Борисов може да бъде пуснат и без мярка.

„Сигналите за пачките и кюлчетата от спалнята на Борисов сме ги подали и в съда в Люксембург, и в Европейската прокуратура. Акцията беше проведена във втория ден от визитата на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши – не е съвпадение, всичко е свързано с голямата тема за борбата с корупцията. Сега гражданите трябва да са спокойни и правителството да устои, защото има протести и ще има призиви за смяна на властта“ подчерта Георгиев.

„Остава най-важната цел – отстраняване на главния прокурор, за да може да се стигне до ефективни действия, разследване, обвинения, съд и ефективни присъди. И досега имаше арестувани за корупция, но знаете какво се случи – няма осъдени“, добави още Георгиев.

Последно Борисов бе разпитван в началото на годината

Последно Борисов беше на разпит в началото на януари тази година за кюлчетата и банкнотите в чекмеджетата от спалнята му. Тогава той беше лаконичен, като заяви че „докато паднат [от власт], така ще бъде“, повтори че не притежава злато и отказа подробности. Този разпит се свързва със сигнал на гражданско сдружение „Боец“ до МВР от средата на декември 2021г., в който се прави връзка между кюлчетата и твърденията на бившия хазартен бизнесмен Васил Божков за плащанията към Борисов и Горанов, за да продължи бизнеса му. На 4 януари Бойко Рашков съобщи, че в МВР е започнала проверка на снимките с банкноти и кюлчета злато в нощно шкафче, за които се твърди, че са правени в спалнята в държавната резиденция „Бояна“, когато тя е била обитавана от бившия премиер Бойко Борисов.

Тогава Рашков обясни, че прокуратурата се е задействала отново по случая, след като е разбрала, че МВР води разследване. В средата на декември 2021 г. Софийската градска прокуратура поиска от БНБ експертиза и информация по серийните номера на банкнотите. „Има няколко случая, при които активността на прокуратурата идва след тази на МВР. Защо? Страхуват се от това, което ще установи едно безпристрастно разследване ли“, попита тогава министър Рашков.

Снимките от спалнята на бившия премиер изтекоха през 2020 г.

В началото на юни 2020 г. до медиите анонимно бяха изпратени първо аудиозапис, а след това и няколко снимки. Те показваха основно нощно шкафче с пистолет отгоре, а вътре банкноти по 500 евро, а на един от кадрите – и кюлчета злато. На една от снимките се виждаше спящ на спалня мъж, а самият Борисов потвърди, че това е той. Месец по-късно последва и видеозапис, добавени бяха и още няколко аудиофайла. От видеото на стопкадър се видя силует на елегантна жена в черна рокля, с дълга черна коса и според някои анализатори на кадрите – найлонови ръкавици.

Разпространяването на снимките стана повод министър-председателят да даде извънреден брифинг с цялото ръководство на ГЕРБ зад гърба си, на който обяви, че го атакуват с компромат, направен като по учебник на КГБ. Все пак премиерът тогава потвърди, че снимките са от интериора в „Бояна“, и предположи заради вида на мокета, че компроматът е отпреди година – по време на подготовката на европейските избори, когато се е срещал там и със съпартийци.

По-късно Борисов много пъти обвини за кадрите президента Румен Радев, както и неизвестни конспиратори, които действали „като по учебник на КГБ“. След това обяви, че жена, която му е близка и която символично нарече Мата Хари, е отишла в апартамента му в „Бояна“, докато него го няма, и е аранжирала парите и златото. Снимките обаче очевидно са правени в различни дни, видно от интериора в стаята. Така накрая Борисов се спря на версията, че става дума за много жени и той не е сигурен коя от тях е фотографът. След това още няколко пъти до медиите бяха изпращани снимки с подобно съдържание.

В крайна сметка прокуратурата започна разследване по разпространените снимки. Проверката обаче беше спряна заради липса на данни за престъпление, като беше уточнено, че не може да се установи на кои дати са направени снимките и дали виждащите се в отворено чекмедже банкноти са истински, както и дали кюлчетата са златни. Тогава прокуратурата обяви, че не може да установи коя е „Мата Хари“ и прекрати разследването.

Нова серия компроматни снимки от спалнята на Борисов в държавната резиденция „Бояна“ бяха изпратени до няколко медии четири дни преди изборите на 14 ноември.

Горанов бе разпитван няколко пъти по сигнала на „Боец“

Бившият финансов министър Владислав Горанов бе разпитван няколко пъти в Главна дирекция „Национална полиция“ по сигнала на „Боец“. На 20 януари на излизане от сградата на полицията той каза пред журналисти, че е бил разпитван три пъти и заради твърденията на Васил Божков, че е давал подкупи на него, а той от своя страна ги е предавал на Бойко Борисов.

„В момента се прави нова проверка от МВР, която няма да добави стойност в разследването. Нови факти и обстоятелства няма как да бъдат добавени. Целта е Бойко Борисов да бъде спрян от медиите и да дава обяснения по теми, които отдавна са изяснени в публичното пространството. Трябва да се занимаваме със зрелища, хляб явно няма да има“, допълни той, като уточни, че има логика това да е политическа атака.

Менда Стоянова нарече разследването и разпита си „пиар върху пиара“

Бившата шефка на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова бе призована за разпит в Главна дирекция Национална полиция на 3 февруари, където е давала обяснения по проверка след сигнала на гражданско сдружение БОЕЦ. В началото на годината Стоянова беше призована за разпит заедно с Горанов, но тогава не се яви заради заболяване.

На излизане от полицията тя обясни, че вече е била викана, за да дава обяснения по подобен сигнал, но в прокуратурата още миналата година. Според нея е странно защо МВР отново прави проверка и добави, че от БОЕЦ може да твърдят всичко и всеки може да напише сигнал, с който разследващите се занимават.

„Абсолютна лъжа е, че съм внесла законодателни промени, които са облагодетелствали Божков“, заяви през февруари Стоянова. Тя обясни, че всеки може да провери в сайта на Народното събрание кой какви законопроекти е внасял за обсъждане и се пазят всички стенограми от дебатите и обсъждането както в комисиите, така и в пленарната зала. Тя обясни, че е направила предложение за законова промяна на стар текст за хазарта, в който е било пропуснато лотариите да се облагат с 20% върху залозите.

„Тази законодателна инициатива е в полза на бюджета, а не в полза на Божков или друг офлайн оператор“, каза Стоянова. По думите й текстът на закона е стар и е приеман преди 2013 г. През 2013 г. по предложение на Георги Кадиев (който днес съобщи, че също е бил разпитван по сигнала – бел. ред.) текстът се променя, но е изпусната лотарията и така на практика през 2014 г. лотарийният бизнес на Божков е бил извън облагане. Стоянова твърди, че с предложението си като шеф на бюджетната комисия е поправила пропуска, внесла е поправката и така от 2015 г. лотарията се облага с 20% върху залозите.

Менда Стоянова нарече разпита си и призовката в полицията като „пиар върху пиар“. „Странно е, че МВР отново повдига този въпроси. Институция връз институция, пиар върху пиар, да реализирате пиара на министъра на вътрешните работи“, коментира още бившата шефка на бюджетната комисия пред журналисти.

Comments

comments