Бобът – по-здравословният заместител на месото

Според най-новите изследвания, по-добри за здравето на сърцето, са храните, които не са с животински произход. Все повече хора търсят най-добрите заместители на животинските меса, които могат да намерят.

Това може да обясни нарастването на популярността на растителните бургери в заведенията за бързо хранене и хранителните магазини. Диетолозите твърдят, че бобовите растения може да са по-добър вариант.

Лещата, грахът, нахутът, фасулът и ядките са естествени източници на протеини и фибри. Те са здравословна алтернатива на силно преработените заместители на месото.

Протеините в месото са с висока биологична стойност, но протеините в бобовите растения също са качествени протеини.

Трябва да се прави разлика. Специалистите са разтревожени от цялостния хранителен състав на някои заместители на растителна основа, които се предлагат на пазара, защото са богати на натрий, наситени мазнини и калории.

Бобовите растения, които всъщност са семената на растенията от семейство Бобови, са значително по-здравословни. Те са свързани с намален риск от сърдечни заболявания и по-ниски нива на холестерол. Плюс това, високото съдържание на фибри и протеини допринасят за чувството на ситост – което означава, че те ви помагат да се чувствате сити, така че изяждате по-малко количество храна.

Според експертите, хората, които не искат да ядат месо, могат да приемат бобови храни, приготвени по здравословен начин – вместо тези заместители на растителна основа, които са вредни за здравето. Растителната диета може да бъде много здравословна, но може да  бъде и много нездравословна.

Важно е да знаете, че бобовите растения също съдържат лектини, които могат да попречат на усвояването на калций, желязо, фосфор и цинк. Но лектинът обикновено се редуцира по време на готвене, особено при мокри, силно нагряващи методи като варене или задушаване или накисване на бобови растения във вода за няколко часа.

Така че, ако приготвяте боб яхния със сушени зърна, е разумно първо да ги изплакнете, след това да ги накиснете за четири часа. След това бобът трябва да се вари във вода, приблизително три пъти по-голяма от обема му, след което се оставя да къкри, докато омекне.

Заслужава да се отбележи, че бобът и другите бобови растения са често – и понякога комедийно – свързани с метеоризма, тъй като съдържат големи количества диетични фибри и въглехидрати, които са трудни за смилане.

Не трябва просто наведнъж да изядете куп от тези бобови растения, защото сте чували, че са страхотни и са здравословни за сърцето.

Според проучване, публикувано в списание Nutrition, за да се намали количеството на потенциалните чревни газове и да се подобри хранителното качество, изследователите на храни, предлагат да се изхвърли водата, в която бобът се накисва, и да се готви в прясна вода.

Тъй като бобовите растения се предлагат в толкова много различни форми, има най-различни начини да ги добавите към вашата диета: пасирайте ги и ги намажете върху филия например или на закуска изяжте шепа ядки вместо картофен чипс.

Включете ги в диетата си, като например добавите малко нахут към вашата салата. Използвайте ги като гарнитура. Вместо картофи и ориз, използвайте сварен боб или ги  използвайте като основно предястие вместо ястие с месо.

Не само, че добавяте нещо добро към вашата диета; ако го правите като добър заместител на месото, вие премахвате нещо, което е нездравословно.

Comments

comments