Благоевград сред градовете с най-мръсен въздух, 3.2 пъти над нормата е замърсяването в града

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено вчера в 15 града в страната, това показват данните от сайта на Изпълнителната агенция по околна среда.
Фини прахови частици в повече са регистрирани в Благоевград, Бургас, Горна Оряховица, Враца, Видин, Димитровград, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Несебър, Смолян, София, Кърджали и Шумен. В Благоевград измерените стойности са 3,2 пъти над средноденонощната норма
Стойностите са между 1,04 и 5,32 пъти над средноденонощната норма, като най-високи са в столичния квартал “Хиподрума”. Положителното е, че все повече градове започват да събират данни и съобщават за замърсяването на въздуха. Основни причини за това замърсяване на въздуха са масово използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия през зимния сезон.
Високата концентрация на фини прахови частици може да причини дихателни проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт. Според данни на Световната здравна организация страната ни се намира на второ място по смъртност заради замърсен въздух.
сн. bTV

Comments

comments