БИО ТЕЦ Рубин обгазява Благоевград ежедневно, общински съветници питат: „До кога?“

20479583_1890495711200303_3123950865793056286_n

Дебат между местните парламентаристи в Благоевград предизвика точка втора от дневния ред на редовната сесия на Общинския съвет, която се проведе днес.

Предложение относно изпълнение на мерките, заложени в Програмата за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух на фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди на територията на Община Благоевград, провокира Владимир Елезов, който постави за обсъждане въпроса с вредния дим, идващ всяка сутрин от комина на БИО ТЕЦ Рубин. От комина на съоръжението за производството на електрическа енергия от горене на слънчогледови люспи, денонощно се изпуска гъст черен пушек, който затруднява дишането. „Какъв е този пушек, черен, какво се гори там, димът замърсява целия град! Рано сутрин над Благоевград се стеле дим като мъгла!“, коментира той.

В дебата се включи и общинския съветник Злата Ризова, която уточни, че има несъответствия в направените предписания и установените нарушения.

От отдел „Екология“ на Общината обясниха, че вече има наложени санкции на фирмата – нарушител, която ги плаща ежемесечно, тъй като замърсяването е в определени граници, които са допустими. „На практика това е, което община Благоевград може да направи“ – допълни служител на отделна.

На 4 септември тази година се очаква във фирмата да се направи съвместна проверка от отдел „Екология“ и РИОСВ – Благоевград. Предложение в проверката да вземат участие и общински съветници и при установени нарушения предприятието да се затвори еднолично от кмета на Благоевград, направи Калоян Ханджийски.

„Казвате, че там се горят слънчогледови люспи. Невъзможно е такъв дим да се издига от горенето на слънчоглед, със сигурност се гори и нещо друго!“, допълни Елезов.

Дебатът приключи с изказването на д-р Таковски. „Значи ли това, че щом фирмата плаща ежемесечни глоби, тя ще продължи да замърсява въздуха в града, ако за нея е икономически по – изгодно да плаща санкции, отколкото да се оборудва с по-мощни пречистватели?“

Припомняме, че в края на месец май, ние от Благоевград Нюз разгледахме подробно проблема с обгазяването на града: Благоевградчани принудени да дишат отровен въздух. Кой продължава да трови не обезпокояван града ни?

След нашата публикация, сигнализирахме и РИОСВ – Благоевград. отговорът на институцията може да видите тук:

1

2

3

4

Comments

comments