Биологията на кафето – една от най-популярните напитки в света

Кафето е най-популярната напитка в много части на света. В България пием повече кафе, отколкото сода, сок и чай – взети заедно. В това число влиза еспресо, кафе капсулите Nespresso, инстантното кафе и изобщо всеки един тип, който можете да се сетите.

Съставките на кафето

Основните биологично активни съставки в кафето са кофеин и набор от антиоксиданти. Какво знаем за това как кофеинът и антиоксидантите влияят на тялото ни обаче?

Стимулиращите свойства на кофеина означават, че можете да разчитате на чаша кафе да ви събуди. Всъщност кафето или поне кофеинът, който съдържа, е най-често използваното психоактивно лекарство в света. Изглежда, че действа като стимулант, поне отчасти, като блокира аденозина (вещество, което насърчава съня) от свързването с неговия рецептор.

Кофеинът и аденозинът имат подобни пръстенни структури. Кофеинът действа като молекулярна имитация, запълвайки и блокирайки аденозиновия рецептор, предотвратявайки естествената способност на тялото да може да си почива, когато е уморено.

Това блокиране е и причината твърде много кафе да ви накара да се чувствате нервни или безсънни. Можете само да отложите умората дотогава, докато регулаторните системи на тялото не започнат да отказват, което води до прости неща като треперене, но също и до по-сериозни ефекти като тревожност или безсъние. Усложненията могат да бъдат чести; възможна връзка между пиенето на кафе и безсънието е установена преди повече от 100 години.

Уникалният отговор на тялото

Различните хора реагират различно на кофеина, заради наличието на различни форми на този аденозин рецептор – молекулата, с която кофеинът се свързва и която блокира.

Има хора, които не обработват кофеина и за които напитки като кафето могат да представляват медицинска опасност. Дори далеч от тези крайности обаче, има вариации в начина, по който реагираме на тази чаша кафе. Подобно на голяма част от биологията, тази вариация е функция на околната среда, консумацията на кафе в миналото, генетиката и естествено на случайността.

В едно проучване, използващо плъхове, кофеинът предизвиква свиване на гладката мускулатура, така че е възможно кофеинът директно да стимулира чревната дейност. Други проучвания обаче показват, че кафето без кофеин може да има толкова силен ефект върху чревната дейност, колкото обикновеното кафе, което предполага по-сложен механизъм, включващ някои от другите молекули в кафето.

Антиоксидантни ползи

Метаболитните процеси произвеждат енергията, необходима за живота, но също така създават отпадъци, често под формата на окислени молекули, които могат да бъдат вредни сами по себе си или да увредят други молекули.

Антиоксидантите са широка група от молекули, които могат да изчистят опасните отпадъци. Всички организми произвеждат антиоксиданти като част от техния метаболитен баланс. Не е ясно дали допълването на нашата диета с допълнителни антиоксиданти може да увеличи тези естествени защити, но това не спира спекулациите.

 

Кафето и раковите заболявания

Кафето няма да излекува рака, но може да помогне за предотвратяването му, както вероятно и на други заболявания. Част от отговора на въпроса за връзката на кафето с рака се крие във въпроса какво точно е рака? Най-просто, ракът е неконтролиран клетъчен растеж, който се свързва с регулиране на това кога гените са или не са активно експресирани.

Антиоксидантите в кафето всъщност могат да имат противораков ефект. Не забравяйте, че те се борят с увреждането на клетките. Щетите, на които те могат да помогнат за намаляване, са мутации на ДНК, а ракът се причинява от мутации, които водят до неправилно регулиране на гените.

Проучванията показват, че консумацията на кафе се бори с рака при плъхове. Други проучвания при хора пък показват, че консумацията на кафе е свързана с по-ниски нива на някои видове рак.

Интересното е, че консумацията на кафе също е свързана и с намален процент на други заболявания. По-високата консумация на кафе води до по-ниски нива на болестта на Паркинсон и някои други форми на деменция. Поразително е, че поне едно експериментално проучване при мишки показва, че защитата е благдарение на комбинацията от кофеин ти антиоксиданти в кафето. По-високата консумация на кафе също е свързана с по-ниски нива на диабет тип 2.

За повече ползи от кафето вижте на https://www.nespresso.bg/bg/recnik-na-terminite

 

Comments

comments