Бившият шеф на БНР взел 30 хил. лв. обезщетение, след като гласувал оставката си

 

Бившият генерален директор на БНР е получил близо 30 000 лв. обезщетение за неизползвани отпуски, след като е участвал в гласуването на оставката си като шеф на радио „София“ заедно с още двама членове на управителния съвет през юли 2019 г. Макар че е участвал в обсъждането на собствената си оставка и е гласувал да му бъдат изплатени дължимите суми, Светослав Костов не е бил в конфликт на интереси.

 

Напротив – той се е лишил от възможността да запази поста си в Радио София, като използва неплатен отпуск, докато е начело на общественото радио, но не се е възползвал от това и е предпочел да получи обезщетението.

 

Това пише в решение на антикорупционната комисия КПКОНПИ, която се е произнесла на 29 януари по сигнал за конфликт на интереси, подаден срещу Костов. От КОНПИ не са установили такъв конфликт и в решението си стигат до извода, че Костов е имал право да участва в обсъждането на оставката си, а гласуването му не е довело до автоматично изплащане на парите. Това е станало едва след прекратяване на трудовия му договор.

 

Костов бе избран за генерален директор на радиото на 28 юни миналата година с решение на Съвета за електронни медии, с който той подписва договор за управление на обществената медия. Мандатът на генералния директор е 3 години. На следващия ден управителният съвет на радиото гласува единодушно „за“ оставката на Костов

 

На заседанието присъстват трима от общо петима членове на управителния съвет – освен самия Костов решението е взето от Момчил Георгиев и Свилена Симеонова. Решенията се вземат от поне трима присъстващи и ако Костов не бе участвал и гласувал, нямаше да има нужното мнозинство, припомня Mediapool. За освобождаването от поста не е нужно да бъде представяно предизвестие.

 

Като вече бивш шеф на Радио София Костов е имал 232 дни неизползван отпуск, които са натрупани от 2004 г. до 2019 г. За тях той е получил 29 613. 33 лв., а обезщетението безспорно му се полага по Кодекса на труда, се вижда от решението на КПКОНПИ.

 

Освен това от комисията, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, няма данни той да е упражнил правомощията си по време на обсъждането в своя лична изгода, а напротив – отказал се е от правото да се върне отново като началник на Радио София, след като изтече мандатът му. Освен това предложението той да бъде освободен не е било направено от него.

 

Костов заемаше поста генерален директор на общественото радио три месеца и половина. Съветът за електронни медии (СЕМ) го освободи на 17 октомври с единодушно решение за 20 минути, а мотивът бе груби нарушения на Закона за радиото и телевизията заради безпрецедентно дългото спиране на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ на 13 септември 2019 г.

 

Сигналът беше прекъснат в продължение на близо пет часа в разгара на скандала, предизвикан от опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок на програма „Хоризонт“ Силвия Великова и за отстраняването й от съдебния ресор, в който тя е известна с критичната си позиция към работата на прокуратурата и към вече главния прокурор Иван Гешев, който тогава бе единственият кандидат за поста.

 

Тогава Сотир Цацаров обяви, че ще има обвинения за спирането на програма „Хоризонт“. Започнаха и две разследвания – първото бе за спирането на сигнала и то е прераснало в досъдебно производство в Софийската градска прокуратура. Второто бе проверка в Софийската районна прокуратура за натиска над генералния директор и от него над журналисти. Резултат и по двете разследвания все още няма.

Comments

comments