„Биволъ“: КЪЩАТА ЗА ГОСТИ НА МАНОЛЕВ ИПОТЕКИРАНА СРЕЩУ КРЕДИТ ОТ 430 000 ЛВ. НЯМА ЗАПОР ОТ КПКОНПИ

 

Вилата в  Сандански построена с европари от бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев чрез подставено лице е ипотекирана през ноември 2019 срещу кредит от 431 000 лв. Той е даден от фирма на финансиста Емил Хърсев. Чак в края на април тази година запор върху имота е наложила НАП. КПКОНПИ не е запорирала имота и от институцията не отговориха на въпроса ни дали изобщо има производство по случая.

Скандалът с къщата за гости на Манолев и другите къщи за гости на властимащи тръгна от разкритие на Биволъ и Благоевград Нюз през април 2019 г.  Бившият зам.-министър на туризма и зам.-министър на икономиката се оказа  собственик на имот, в който е построена “къща за гости” по проект на Програмата за развитие на селските райони. Къщата е построена от фирмата “Агротрейд – Ана Димитрова” с кредит от Манолев и върху земята на Манолев, а впоследствие ДФЗ е платил на “Агротрейд” 380 000 лв. Луксозната вила с 500 кв.м. РЗП има дори и басейн с минерална вода, прекарана от Сандански със специален водопровод. Тя е ползвана единствено от Манолев и семейството му и никога не е приемала гости.

Разкритието предизвика оставката на зам.-министъра и намеса на прокуратурата, която разкри, че Ана Димитрова е дъщерята на бавачката на детето на Манолев. Бившият зам.-министър беше обвинен заедно с Ана Димитрова за документни престъпления, но делото забуксува в благоевградския Окръжен съд където 10 съдии си направиха отвод.  Причината е, че познават сестрата на Манолев, която е районен съдия в Сандански.

“Рисков кредит” или пране на пари от престъпна дейност?

Освен действията на прокуратурата срещу Манолев и Димитрова, ДФЗ би трябвало да си поиска обратно парите от субсидията, а имотът да стане обект на дело за отнемане в полза на държавата от КПКОНПИ. Нищо подобно не се е случило и Ана Димитрова е успяла да го ипотекира вилата срещу голям кредит, сочи справка в Имотния регистър.

Кредитът от 431 000 лв. е отпуснат от фирмата Хърсев Ко. на финансиста и бивш подуправител на БНБ Емил Хърсев. Потърсен по телефона той каза, че познава Ана Димитрова, наясно е за казуса с къщата и фирмата му е отпуснала така наречения “рисков кредит” с висок лихвен процент. Той не пожела да даде повече детайли за кредита и намеренията на неговия клиент. Хърсев потвъри, че познава и Александър Манолев, но според него той нямал никакво отношение към тази сделка.

Кредитът на Хърсев за Ана Димитрова е отпуснат на 26.11.2019. Към този момент няма запор на имота от НАП или от КПКОНПИ.

 

Ипотеката е станала възможна, защото към този момент имотът няма никакви тежести и запори. Чак на 27 април 2020 г. НАП налага възбрана върху недвижимия имот на “Агротрейд – Ана Димитрова” и на жената в лично качество като длъжници – вероятно заради субсидията от 380 000 лв. от ДФЗ, която до този момент не е върната.

НАП запорира имота чак през април 2020 г.

 

В Търговския регистър обаче не са вписани запори от НАП на самата фирма. Междувременно, след скандала с къщите за гости “Агротрейд – Ана Димитрова” премества седалището си в София и отваря клон в Сандански на адреса на къщата. Това се случва през месец юли 2019 г.

Агросубсидии за 2019 г. за Агротрейд-Ана Димитрова

Проверка на Биволъ показа също, че фирмата на подставеното лице на Манолев усвоява агросубсидии за животновъдство. Въпреки, че официално няма нито едно наето лице, младата бавачка е крупен арендатор на земи в пиринския край, където гледа стотици крави.  За 2018 тя е получила над 67 000 лв. субсидии, а за 2019 г. 50000 лв.

Така излиза, че докато си търси европарите за фалшивата къща за гости, ДФЗ продължава да плаща на същата фирма други европейски пари.

Борисов: “Аз го предупредих”

Къщите за гости са тема на изтеклия телефонен разговор на Борисов, в който той се интересува как върви назначената от него проверка и се заканва на Манолев:

“Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или утре обвинения, ще го съсипем. Аз го предупредих.”

Автентичността на тази реплика беше де факто призната от Борисов след въпрос на Свободна Европа, зададен на пресконференция по повод изтеклите снимки от премиерската спалня.

– Добре, Вие знаехте ли предварително от прокуратурата, че г-н Манолев ще бъде обвинен?

– Манолев знаех, че ще бъде обвинен, не от прокуратурата, а от Вашите разследвания. Нямаше как да не бъде обвинен.

– В записа се казва “Утре ще му повдигнем обвинение”. Това не го пише в разследванията на нито една медия.

– Аз мога да съм сигурен в това, което казвам. Това не значи, че знам. Аз знам как ще последват нещата.

Този ход на премиера е по същество престъпление срещу правосъдието, но засега прокуратурата не е проявила активност в тази насока. Доколкото обаче злоупотребата с къщата за гости засяга евросредствата, компетентна да разследва случая е Европейската прокуратура, която трябва да започне работа в края на тази година. Тя вече беше сезирана от ГД БОЕЦ.

А къде е КПКОНПИ?

Засега – никъде. По партидата на “Агротрейд” в Имотния регистър не са вписани никакви запори от тази институция, която би трябвало да е започнала производство за имущество, придобито чрез престъпна дейност.

Биволъ изпрати до ведомството на Сотир Цацаров няколко въпроса, които останаха без отговор:

– Води ли се производство в КПКОНПИ във връзка със злоупотребата с евросредства на обвиняемия Александър Манолев?
– Предприети ли са действия за запориране и отнемане в полза на държавата на свързваната с него и с фирмата Агротрейд – Ана Димитрова къща за гости в с. Лиляново, общ. Сандански?
– Има ли в КПКОНПИ други производства свързани с къщи за гости построени с евросредства?
В разгара на скандала с къщите за гости прокуратурата образува проверки за всички такива обекти построени с евросредства. В началото на тази година стана ясно, че голяма част проверките са приключили с формален преглед на документите на проектите. В много случаи не е изследвано дали къщата е имала посетители или е използвана само за лични нужди.
Така след месеци проверки на общо 746 къщи за гости, финансирани със средства на Европейския съюз, прокуратурата се похвали само с 21 преписки, прерастнали в досъдебни производства от които най-много в София -11 бр., Монтана – 3 бр., Търново 2 бр., Пазарджик, Хасково, Варна, Плевен, Силистра и Ямбол с по 1 бр.
От ДФЗ, който е раздавал парите за къщите за гости обявиха, че ще наложат 100% санкция на стотици обекти. Сред тях обаче не са къщите за гости на големци от ДПС и ГЕРБ, за които удобно е прието, че мониторинговият период е изтекъл. Прокуратурата също така не вижда никакъв проблем с петте къщи за гости на фамилията на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в Борино.
По темата работиха Атанас Чобанов и Димитър Стоянов

***

Comments

comments