Бербатов позна – БФС е нарушил грубо устава си

Агенция по вписванията отказа да потвърди конгреса на 18 март 2022 г. заради процедурни нарушения

Решенията от последното заседание на Изпълкома на БФС, включително и свикването на конгрес за 18 март 2022 г., са нелегитимни. Това реши днес Агенцията по вписванията (АП), откъдето отказаха да впишат въпросните решения.

Становището идва само ден, след като кандидатът за президент на футболния съюз Димитър Бербатов и екипът му сезираха АП, спортното и правосъдното министерства, както и футболните клубове, че БФС е нарушил устава при свикването на заседанието от 19 август.

Не е ясно дали АП е взела под внимание сигнала на Бербатов, но решението гласи: „Отказвам обявяване по следните актове: Покана за свикване на общо събрание на членовете на ЮЛНЦ в търговския регистър и регистъра на ЮЛНЦ по партидата на Български футболен съюз“.

По-надолу са изложени и мотивите – поканата за провеждане на Изпълкома не е подписана от Михаил Касабов, който все още се води в Търговския регистър като представляващ БФС и и.д. президент, а от Борислав Михайлов, за когото липсват и доказателства, че е упълномощен от Касабов. Въпреки постановлението на съда, че Михайлов може да бъде вписан като президент, това още не е факт. Следователно, след днешното решение на АП всички документи, подписани от Борислав Михайлов от завръщането му на 28 април насам могат да бъдат оспорвани.

От АП са установили и други нередности – членът на Изпълкома Петър Величков, който е част от екипа на Бербатов и е низвергнат от Михайлов, не е повикан за заседанието. То пък е започнало с 1 час по-рано от обявения час – в 14:03, вместо в 15:00. В крайна сметка заседанието на Изпълкома е обявено за незаконосъобразно от АП. Решението може да се обжалва от БФС в 7-дневен срок.

Пред Dsport Петър Величков коментира днешното решение така: „Не се учудвам от отказа, дори напротив. Всичко следва нормалния ход на нещата. Крайно време е Борислав Михайлов и БФС да започнат да спазват Устава на БФС и закона и да се придържат към тях в действията си, а не – водени от емоции, егоцентризъм и усещане, че са над закона и онези ограничени права, които клубовете са им делегирали. За съжаление Михайлов тежко подвежда уважавани футболни деятели и публични личности, които са част от Изпълнителния комитет на БФС. Михайлов влиза в капан след капан и се доорезилява пред клубовете, футболната общественост в България, УЕФА и ФИФА. Така, както го направи и с несъстоятелните си аргументи за непризнаване на подписката на повече от една трета от клубовете, членове на БФС, за свикване на Конгрес – в стил на слаб мениджър и аматьор в администрацията. Смятате ли, че внасяйки 191 декларации на клубове за конгрес, имаме само толкова? Разбирате ли защо не внесохме всички декларации, с които разполагаме?! Знаехме, че ще има репресии към клубовете, очакваме и че преди конгреса тези репресии ще се засилят. Ето защо не показахме целия размер на „подкрепата“ и „любовта“ на клубовете в България към Михайлов, който влиза в капан след капан и показва истинското си лице и възможности. Той развяваше някакви листчета, които, според него, показвали, че ме бил махнал от Изпълнителния комитет. Е, ето ви поредно официално доказателство за лъжите, които сипе„.

Comments

comments