Бебе на два месеца е сред новите случаи на COVID-19 у нас

40 са новите случаи на COVID-19 у нас. От тях в болница са 16. 865 са случаите за страната ни, активните от тях са 671. 15 случаи са в София. Има две деца – бебе на 2 месеца от Бургас и дете на 9 години от Паничарево, настанено в болницата в Стара Загора.

Има нов случай на починал пациент. Така броят им става 41 души. 244 са настанените в болница пациенти, от тях 44 са в интензивното отделение, а 153 са излекуваните.

Положителните проби за последното денонощие са констатирани в областите София (15 случая), Русе (1 случай), Видин (9 случая), Хасково (3 случая), Сливен (1 случай), Стара Загора (5 случая), Габрово (1 случай), Бургас (4 случая) и Благоевград (1 случай).

Най-много заразени до момента има в София – 510 души.

От всички 865 диагностицирани – 467 (54%) са мъже и 398 (46%) жени.

Най-възрастният пациент е на 91 години, а най-малкият – бебе на 2 месеца.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 66 души. Една немалка част от тях са от Видин и това налага затваряне на неврологичното отделение. Пациентите от това отделение ще бъдат пренасочени.

Това каза генерал Венцислав Мутафчийски по време на брифинг на Кризисния щаб.

 

Попитан дали, ако свършват леглата в болниците, ще се приемат неосигурени пациенти, той заяви, че разделение няма да се прави.

Що се отнася до това дали ще се пренасочват медици, ген. Мутафчийски заяви, че има липса на такива. В момента най-остро това се усеща във Видин, подчерта още той.

На въпрос дали има план за разхлабването на мерките, той заяви, че има. Следим много внимателно какви са тенденциите в света, за да можем да си сверим нашите планове. Ситуацията е динамична. Редица държави в Европа започнаха да възобновяват поетапно работата в редица сектори, но в България те не са били забранявани като строителството. Нашите мерки са доста либерални в сравнение с техните, подчерта той.

Движението в България без повод (работа или медицински нужди) не е разрешено. Затова, за всички софиянци, които сега са по курортите, по Черноморието, правоохранителните органи ще вземат мерки, посочи началникът на оперативния щаб и допусна, че те са изтъкнали фиктивен повод за пътуването си.

Нямаме тежко болни медици, каза ген. Венцислав Мутафчийски и допълни, че тяхната работа е изключително рискова. Случаите не са от COVID-19 отделенията, а от други – поради неразпознати случаи на заразата. Обръщаме внимание да колегите за предпазните средства, каза още началникът на ВМА.

Comments

comments