Банско с отлив на резервации – ще останат ли празни хотелите през зимата

Отлив на резервации в Банско преди началото на зимния сезон, отчитат от бранша. Особено след като здравният министър призова да не се пътива до Благоевград и Търговище заради разпространението на коронавирус в тези области.

„Имаме резервации, не са това което очаквахме. В Банско биснесът не е в паника. Да, наистина ще има спад, никой не очаква успешен зимен сезон. Ние сме се приготвили за слаб сезон, но сезон ще има. Не смятам, че трябва да се затварят области. Взели сме всички мерки за безопасност и на международните предписания.“, обяви пред btv представител на туристическия бранш.

Днес предстои среща между хотелиери и местната власт, която настоява да не бъде затваряна областта заради коронавируса.

Мисля, че Банско не е Благоевград и не би трябвало да се затварят цели градове или области, каза Кадев и обясни, че минавайки по Околовръстното на областния град няма опасност да се заразиш, подчерта кметът на града Иван Кадев.

„Убедени сме, че във всички населени места Добринище, Банско и Разлог ще бъдат спазени противоепидемичните мерки. Предлагаме с Националния борд по туризъм да се изработят единни критерии за всички зимни курорти и общи мерки срещу COVID-19 в тях, и с тях страната ни да се рекламира за зимния сезон. Такива практики вече има в Европа.“, подчерта кметът на Банско Иван Кадев.

Предложението Националният борд по туризъм е единните мерки срещу COVID-19 да се разработят от държавата, общините, курортите и здравните власти и да се прилагат едновременно на всички места. Ако е необходимо, най-добрите световни практики за безопасност на туристите трябва да се приложат и в зимните комплекси в страната.

Очакваме да се разработи единна система на ниво министерство на здравеопазването и общини. Споделяме и виждането за единна рекламна стратегия, допълни Кадев пред БНТ.

Comments

comments