Базпочвени обвинения, зле скалъпен“компромат“ и един изложил се младежки лидер в Петрич

На вчерашната сесия на ОбС-Петрич, за пореден път прехвърчаха искри, започна разплитане на интриги и се отправяха обвинения от трибуната. Петричани в последните години станаха известни именно със сътворяването на интриги, докато в града има доста по-сериозни теми и проблеми, които хората очакват да бъдат разрешени.
Поредният „скандал“ е с инициатор младежкия лидер на ВМРО в града Кирил Стойков,който развя пред съветниците фактура, според която сегашният заместник -кмет Стоянов е извършвал правни консултации на дружество ВиК в Петрич.
Според ВМРО налице е конфликт на интереси и след като е встъпил в длъжност, Стоянов нямал право да извършва подобни консултации. Според Стойков това е сериозно закононарушение, което обаче оказва се изобщо не е обосновано правно.

Преди да стане зам. кмет – Илко Стоянов, с решение на съда, е прекратил участието си в адвокатското дружество. „Аз съм адвокат и се гордея с работата си, да си е адвокат е гордост, да си ченге като вашия сив кардинал не толкова.“, категорично заявява зам.кметът. Според Стоянов, именно този сив кардинал е в основата на опитите да се дестабилизира сегашното ръководство на община Петрич.

Със сигурност не е тайна за никого в Петрич, кой всъщност е този „сив кардинал“, посочен от Стоянов, който гравитира около ВМРО. Той редовно, оказва се „укрепва“ структурите на ВМРО, като подава подобен вид информация, която от законова гледна точка „издиша“ . Този път, вероятно попаднаха на човек, за когото правото е на първо място и от дългогодишния си стаж е натрупал сериозен опит.
Едно е сигурно, зам.кмета Илко Стоянов не е нарушил закона, тъй като още преди постъпване на длъжността, той е прекратил дейността си на адвокат. Атакуващите го, пропускат този много важен момент, а срока от една години, който цитират и развяват в своя защита, според юристи с които се консултирахме изобщо не засяга въпросния случай.

Наличието на опит за политическа интрига се засилва, когато в безсилието си да докаже, виновността на Стоянов – Кирил Стойков, се опита да обърне другата страна, търсейки морален пропуск с цитирането на хонорара от 2000 лв. Тази теза също изгуби тежест, защото кратка консултация със законоустановените правила за хонорар на адвокатите, показва, че подобна сума от 20 лв. няма, нещо повече има регламенти по които се определя хонорарът, спрямо вида на съдебния спор или консултация.

За информация на ВМРО-Петрич, публикуваме най-общо какви са възнагражденията, които са регламентирани и как се определят във всеки случай.
Адвокатските хонорари в България подлежат на свободно договаряне, но въпреки това има един минимален праг, който е законово установен и под който хонорар на адвокат не може да бъде уговорен. Въпросът е уреден в Наредба № 1 от 9.07.2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения.

Възнаграждението може да се уговори и в абсолютна сума (точно 200 лв) и/или процент върху определен интерес с оглед изхода на делото (ако очаквам да спечеля 50 000 лв., то вместо/заедно с тези 200 лв., адвокатът ми ще вземе 10%. т.е. 5000 лв.).
Консултации за текуща правна помощ по договор с юридическо лице или едноличен търговец – 400 лв. месечно, като за явяване и съдействие по дела на съответното юридическо лице или едноличен търговец, както и за изготвяне на книжа, дължа отделно възнаграждение на адвоката;за уговорена почасова консултантска дейност – 60 лв. на час.
За процесуално представителство, защита и съдействие по административни дела без определен материален интерес възнаграждението е както следва:

за дела по Закона за устройство на територията и Закона за кадастъра и имотния регистър- 600 лв.;
за дела по Кодекса за социално осигуряване – 350 лв.;
за дела по Закона за Министерството на вътрешните работи – 400 лв.;
за дела по Закона за Българския държавен стандарт – 350 лв.;
за дела по глава единадесета от Закона за обществените поръчки – 500 лв.

Минимален праг на възнагражденията по административнонаказателни дела за една инстанция:

Възнаграждението за защита в досъдебното производство зависи от повдигнатото обвинение, като при извършване на процесуални действия в различни дни – по 100 лв. за всеки ден.

Comments

comments