Атанас Камбитов: Моята позиция е да спасим и находките, но и да не спираме магистралата. Вариантите, които изведох не са моя позиция, а мненията на експертите

0

Кметът Атанас Камбитов даде интервю за „“Blagoevgrad news“, във връзка с написаното на страницата му във Фейсбук и последвалите реакции на хората.

 

Господин Камбитов, това, което излезе на Вашата фейсбук страница, предизвика сериозни реакции. Това отразява ли Вашата позиция?

-Това не е моята позиция, както се изтълкува. Моята позиция е, че разкопките трябва да останат там, но и да се продължи строителството на магистралата. Това го отстоявам, заявих го и на премиера.

Какво отразява написаното в такъв случай?

-Това, което написах е същото, което се коментираше онзи ден между премиер, министри и благоевградчани. Коментираха се тези варианти. Единият беше да се спре магистралата, думите не са мои. Това е вариант едно, защото находките са на осевата линия, казват го и археолозите. Вариант две е ново трасе, находките остават на място. В този случай строителството е 43 млн., тези цифри ги даде Дончо Атанасов от АПИ, не го измислям аз. Мислеше се и за вариант с тунел, Атанасов каза, че ще струва още повече 85 млн. Виадукт също не е вариант, защото по закон на 5 м. под него има сервитут и няма как да има туристически обект от долу.

Нанков каза, че една година ще е забавянето в идеалния вариант е 1 година, ако няма обжалвания. Това обаче няма как да се случи, защото когато се минава през частни имоти, винаги има процедури по обжалване. С обжалванията отиваме на 4 години. Другата опасност, за която и Московски спомена е, че ако се забави, след 4 години може да загубим парите по оперативната програма.

Третия вариант, който предложи и премиера е трасето да не се измества, да се продължат разкопките нагоре към центъра на древното селище и да се изместят намерените вече находки там. Като в този вариант, ще се дадат и пари, за да се продължат разкопките,  да се социализира мястото, да се изгради инфраструктура.

 

Позицията на археолозите, която се мени всеки ден, как ще я коментирате?

-Археолозите също си менят мнението всеки ден. На хората, а и на мен ми казваха колко е важно това. което е намерено. После си сменяват позицията.

Имаше коментари и по отношение на референдума, каква е позицията Ви за него? 

-Относно референдума, категорично съм „ЗА“ него. Важното е хората да са информирани обаче. Този референдум ще даде яснота, какви са желанията на хората, а това е важно. Хората трябва да знаят за какво гласуват, да си изберат вариант. Ние сме длъжни да ги информираме ясно, какви са възможностите.  Има и  вариант, комисията до месец и половина  да даде решение, още преди референдума, дай Боже да стане.

 

В крайна сметка, каква е Вашата позиция по отношение на разкопките?

-. Най- добрия вариант е и разкопките да останат на място и магистралата да продължи. Но трябва да се намери разумен вариант. За мен варианта с преместване на находките към центъра на селището и да се продължат разкопките е най-разумен.  Да се създаде инфраструктура и да се социализира мястото, това е най-разумното, според мен. Най-лошият вариант е да се спре магистралата и да се загубят тези пари по Оперативната програма.

В сряда ще направим и обществено обсъждане от 18:30 часа в зала „22-ри септември“, защото трябва да се обсъди, всеки да си каже мнението. Много е важно обаче, хората да бъдат адекватно информирани по въпроса. Не искам да се допускат манипулации по въпроса. Трябва да се вслушаме и в мнението на експертите, защото няма как да се действа без реална преценка на ситуацията и възможните варианти .

Comments

comments