Арестът на Борисов: Най-важните събития и коментари до момента

Бишвият премиер Борисов, както и бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарката на премиера Севделина Арнаудова бяха арестувани снощи. Задържането е за 24 часа в условията на проверка по неотложност, като в срок до 24 часа от него трябва да бъде информирана прокуратурата, която следва да реши дали да повдигне обвинения и да поиска постоянен арест. До момента не е обявено официално за какво е разследването – според съобщение на МВР от снощи (което в последствие бе свалено от сайта на ведомството) става дума за злоупотреба с евросредства, но по-късно адвокатът на Борисов заяви, че лидерът на ГЕРБ е задържан по текст от Наказателния кодекс, който се отнася за изнудване.

Операцията се проведе в момент, в който на посещение в България бе европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. Тя обяви в сряда, че има постъпил рекорден брой сигнали от България, по които се работи и са образувани 120 разследвания.

9:40

Малоброен протест в подкрепа на Борисов се събра пред МС и пред партийния дом, както бе обявено, с начален час 9 ч. Много от присъстващите са функционери на ГЕРБ – бивши министри, депутати, кметът на Пловдив Здравко Димитров, както и общински съветници.

09:30

Кирил Петков потвърди, че е дал показания

Премиерът Кирил Петков потвърди, че е дал показания във връзка с разследването срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който беше арестуван вчера. Петков разпространи кратко видео, в което коментира ситуацията.
https://www.facebook.com/watch/?v=371078811551381
„Действията на МВР показват, че никой не е над закона в България. Самият аз бях разпитван и дадох своите показания. В момента текат проверки от европрокуратурата, но къде е българската прокуратура и дали ще застане на страната на българския народ ще видим в следващите дни. Моята роля е да дам пълна свобода на всички органи да действат спрямо законовите им правомощия. Никой не трябва да изпитва страх от истината. Само без страх от недосегаемите България наистина може да се промени“, казва Петков в записа.
08:40
Съпругът на Арнаудова потвърди за джипа от „Аркад“, бил му служебен
Съпругът на арестувана снощи пиарка на премиера Севдалина Арнаудова – Делян Димитров потвърди, че в дома им има джип на компанията „Аркад“, която строеше „Балкански поток“. Тази информация се разпространяваше неофициално снощи. Димитров обясни, че „когато приключи проектът, те ни дадоха техни коли, които бяха взели на лизинг, за да ги ползваме. Както дадоха на нас джипове и пикапи за районите в страната. Така и дадоха на Министерството на екологията и на Агенцията по горите. Дали са ни да ги ползваме, не знам каква е тази бомба“, каза съпругът на Арнаудова. Той се оплака от начина, по който били извършени обиска и ареста. Разследващите дошли в дома им, докато вечеряли с осемгодишната им дъщеря, която се разстроила. Иззели няколко стари мобилни устройства, флашки и пари в брой – евро, долари и рубли, които по думите му останали от командировки.

01:40
Адвокатът на Борисов: Европрокуратурата не участва в акцията
Адвокaтът на Борисов Менко Менков обясни, че Борисов е задържан по сигнал на гражданското сдружение „БОЕЦ“ от декември до вътрешния министър и като основание за задържането му е посочен текстът от Наказателния кодекс, който се отнася за изнудване. Не е посочено обаче кое е изнудваното лице, кога и как е станало това, каза адвокатът. Европейската прокуратура не участва по никакъв начин в тази акция, не се твърди за никакви евросредства, твърди Менков.

23:30

Привърженици на Бойко Борисов се събраха и пред ГДНП

Бивши министри от правителствата на ГЕРБ и активисти от партията се събраха пред входа към сградата на Главна дирекция „Национална полиция“ в София, за да протестират срещу задържането на някогашния премиер.

Comments

comments