АПИ: Шофьорите да тръгват на път, подготвени за зимни условия

Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия и да не предприемат рискови маневри, напомнят от Агенция „Пътна инфраструктура“(АПИ) във връзка с метеорологичната обстановка. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, допълват от АПИ.

През нощта и сутринта над 700 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите по републиканските пътища. Обработката на настилките продължава. Сняг вали в района на Смолян и в Северозападна България.

Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България, посочват още от АПИ.

Забрана за движение на моторни превозни средства над 12 тона и тегленето на ремаркета важи за проходите Троянски, Айтоски, „Печинско“, „Рожен“, „Превала“, „Петрохан“.

Забранено е преминаването на камиони над 3,5 тона през Дюлинския проход и „Пампорово“. През Твърдишкия проход е ограничено движението на превозни средства над 10 тона.

Сняг продължава да вали в областите Враца, Видин, Габрово, Монтана, Плевен, Ловеч, София, Смолян и в районите на проход „Шипка“, проход „Република“, Кюстендил, проход „Предел“, Благоевград.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Comments

comments