Андон Тодоров остава на поста председател на ОбС-Благоевград: Консолидира сила, обезличавайки големи политически партии


Андон Тодоров остава на поста председател на ОбС-Благоевград, стана ясно след неуспешната извънредна сесия днес. Неуспехът дойде, заради липсата на кворум и присъствието в залата на само 20 съветници. Така третият опит за детрониране се провали.

След целия политически цирк, на който ставаме свидетели в последните месеци, единственото сигурно е, че Тодоров се отличи като силен политически играч, който успя, да направи нещо, което малко хора са допускали за възможно. Освен „бетонирането“ си на този пост, което очевадно е изключително важно за него, той успя да обедини около себе си мнозинство, в което влиза дори групата съветници на ГЕРБ, които в предишния мандат бяха най-яростните му врагове. Освен тях, в групата на Тодоров влизат формации и от ляво, и от дясно, какво ги обединява тепърва ще се изяснява, но към този момент единственото, което изглежда ясно е, че това е Тодоров.

За разлика от председателя, който започва, да затвърждава позициите си, много от участниците в неговия лагер вече са трайно обезличени. Малките партии с по един, двама до трима представители в ОбС-Благоевград е ясно защо се включват в този кръг за подкрепа-в търсене на сила и влияние, която сами не биха могли да постигнат.
Необяснимо е само поведението на ГЕРБ, които имат претенции на партията, която е силна и е част от управлението на национално ниво. Когато говорим за тях, трябва да отчетем, че именно тяхното поведение е най-големия политически успех на Тодоров.

Ако се вгледаме в детайлите, въпреки опитите на съветниците от ГЕРБ за логично обяснение е ясно, че те изпълняват нареждания и нямат право, да взимат самостоятелни решения. Това пролича още преди месец, когато демонстративно бяха изведени от сесия, от областния им лидер Андрей Новаков, за да получат инструкции.
В средите на партията се говори, че тяхното поведение имало за цел, да покаже на екскмета Камбитов, че вече е изгубил влияние над тях. Всъщност обаче, до момента никой от партийните им ръководители, лично не се отрече и дистанцира от Камбитов. Начина, който са избрали за демонстриране на тази „дистанция“, само унижи съветниците на ГЕРБ и ги обезличи в и без това загубеното към тях доверие.

Само преди година, същите тези съветници „скачаха“ на Тодоров, защото громеше „техния кмет“. Неведнъж го коментираха в публичното пространството, за да се стигне до днес, когато те твърдо стоят зад него. Това само затвърждава тезата, че единственият в изключително изгодна позиция е Андон Тодоров.

Comments

comments