Ананиев: Няма да предложа удължаване на извънредната обстановка

Министърът призна, че има нарастване на случаите на зараза с коронавирус у нас, но каза, че то е контролируемо и разпространението е клъстерно

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че няма да предлага удължаване на извънредната епидемична обстановка, която е в сила още 10 дни.

„Това не означава, че не трябва да спазваме основни противоепидемични правила като социална дистанция и дезинфекция“, каза Ананиев  тази сутрин пред Дарик радио.

По думите му досегашните мерките на правителството са задържали заболеваемостта ниска.

„Има тренд на нарастване, но е контролируемо и разпространението е клъстерно. Ще свалим броя на вирусоносителите на по-ниско равнище“, каза Ананиев.

Според него тестовете показват, че 5% от изследваните са заразени и това свидетелства за ефективността на мерките. Ананиев каза, че България има едно от най-ниските равнища на заболеваемост в света.

Ананиев каза, че клъстерното тестване дава по-добри резултати от масовото, което пък няма как да охване 100 процента от населението.

„Ограничаваме огнището на заразата и намаляваме разпространението на вируса в останалата част на страната“, каза министърът.

По думите му строгите мерки не могат да бъдат върнати, защото никой не може да каже какво е равнището на заразяване.

Ананиев посочи, че в момента здравните министри на ЕС обсъждат критерии за допускане на граждани на трети страни в съюза. Решение се очаква да вземат на след 1 юли.

Comments

comments