„Америка за България “ учреди стипендия на името на посланик Джеймс Пардю и съпругата му Кати

Фондация „Америка за България“ одобри финансиране от 15 хиляди лева за Балетна академия „Марян“, за да продължи стипендиантската програма, подкрепяна близо десет години от покойния посланик Джеймс Пардю и съпругата му Кати чрез техни лични дарения. Стипендията ще носи името на съпрузите, а финансирането от Фондацията ще е за период от пет години, като всяка година ще бъдат подкрепени чрез стипендия по няколко талантливи български деца, за да участват в балетната академия.

„Преди няколко години, по препоръка на Джим, посетих гала представлението, бях поразена от уменията и ентусиазма на младежите, както и от топлото посрещане на местните жители. Академията и наследството на Пардю олицетворяват силата на предприемачеството и благотворителността за укрепване на местните общности, предоставяне на възможности и отключването на местния потенциал, важна част от мисията на Фондацията“, сподели Нанси Шилър, президент на „Америка за България“ във връзка с учредяването на стипендиите на името на Джеймс и Кати Пардю.

Тази година Балетна академия „Марян“ (http://www.balletmarian.com/) ще се проведе между 1 – 15 август. Академията съществува от 2011 г. Основана е от примабалерината доц. д-р Диляна Никифорова и Капка и Гриша Роглеви. За начинаещите балетни артисти лятната академия е уникална възможност да се учат от най-добрите в балетното изкуство в България. Марян е родното място на дядото и бащата на примата. С помощта на колеги и местната управа, вече десет лета балканското село Марян и региона се наслаждават на балетно изкуство от световна класа. Спектаклите на участниците привличат туристи от цялата страна и чужбина, и допринасят за развитието на местната общност.

Балетният тренинг за близо 60 деца годишно се провежда паралелно в читалищата на селата Марян, Руховци и Костел. Програмата на спектаклите и обучението се подготвят от академията. Освен децата, в спектаклите участват гост-артисти от Софийската опера и балет. Досега в академията са участвали деца от Бургас, Варна, София, Велико Търново, Пловдив, Русе, Горна Оряховица, Димитровград, Свиленград, Елена, Шумен, Плевен, Кипилово. В предишни издания на академията е имало участници и от чужбина, по-специално от САЩ, Великобритания и Италия. Около 80% от участниците в академията продължават обучението си в престижните балетни школи в България и чужбина.  Децата от първото поколение вече са колеги и тази година някои от тях ще помагат в преподаването.

По думите на примата Диляна Никифорова, „Балетна академия „Марян“ е частна инициатива на професионалисти-ентусиасти. Няма по-голямо удовлетворение за нас от това да предоставим възможности на млади таланти да преследват мечтите си, но и да покажем, че не е нужна лъскава сцена, за да се развиваме като професионалисти и като общество.“

Стипендиите ще носят името на Джеймс и Кати Пардю поради тяхната всеотдайна подкрепа за академията. Съпрузите бяха и дългогодишни благодетели на Софийската опера и балет, подкрепяли са и много други инициативи и хора на изкуството в България. През 2002 г. двойката инициира и щедро подпомага възстановяването на парка „Докторска градина“, в който се помещават национално значими паметници и открито археологическо изложение. Благодарение на непримиримостта и неуморните усилия на госпожа Пардю, няколко домове за сираци и възрастни хора също са били обновени с тяхна подкрепа. По време на мандата на съпруга ѝ в България през 2002 – 2005 г., Кати е водеща фигура в много инициативи, които повишават обществената осведоменост за рака на гърдата при жените.

„България е разкошно място с много потенциал – затова ще продължаваме да се връщаме“. Така посланик Пардю някога беше обобщил връзката им със страната. Посланик Пардю почина през юни месец тази година.

Как посланик на САЩ подкрепяше и ценеше българския балет

Нищо не предвещаваше трагична развръзка, когато само преди три седмици имах поредната видео-връзка с посланик Джеймс Пардю. Малко е да се каже, че светът губи един професионалист, отдаден на омиротворителни каузи по света. Българският балет загуби верен приятел.
Негово превъзходителство Посланикът на САЩ в България Джеймс Пардю и съпругата му Кати бяха почитатели на нашия балет още от пристигането им в България. Видяха ХХ издание на Международния балетен конкурс във Варна. Тогава Кати Пардю заяви, че ще направи всичко по силите си, за да се излъчва тази прелест – нещо, което някога, през 70-те години но ХХ век, се е правело.
По тяхна инициатива бе създадена и Българската балетна асоциация, която въпреки доброто желание на включилите се в нея приятели на балета за съжаление не успя да просъществува дълго и да се превърне в постоянен инструмент за осигуряване на финансиране.
Трайна следа обаче в репертоара на Националния ни балет остави посланик Джеймс Пардю с подкрепата си за осъществяване на спектакли на Джордж Баланчин.
Неокласиката на Джордж Баланчин беше представена за първи път в България през 2002 г. Българската публика стана свидетел на немащабна от гледна точка на броя участници, но много важна за развитието на балета ни премиера. Джордж Баланчин – грузинец по произход, възпитаник на Санктпетербургската балетно-музикална школа, формирал своя балетмайсторски талант в „Руските сезони“ на Дягилев, един от създателите на неокласическия балет като стил в американската танцова школа, е бляскаво световно име. Нашата трупа никога не бе опитвала силите си в негова постановка. Премиерата „Пространствата на Баланчин“ заедно с още два балета в стила на неокласиката: „Симфония в три части“ по музика на Игор Стравински и хореография на Ким Тътл; „Инчертеца“ по музика на Бохуслав Мартину и хореография на Джуди Скинър (постановка и продуцент Ани Колиър), се осъществиха под патронажа на Негово превъзходителство посланика на САЩ Джеймс Пардю и със съдействието на Американския център в София.
Спектакъл в Софийската национална опера, посветен на 100-годишнината от рождението на Джордж Баланчин бе реализиран отново под патронажа на Негово превъзходителство Посланика на Съединените американски щати Джеймс Пардю. Това бяха „Серенада“ и „Кого го е грижа“. За постановката имахме помощта на посланик Джеймс Пардю и неговата очарователна съпруга Кати при осигуряване на правата за спектаклите на Баланчин, а също и за закупуването на нов сценичен балатум – случай, който помним и с балетните си палци. През 2006 г. танцувахме и „Алегро Брилянте“ на Джордж Баланчин.
Посланик Пардю направи много и за популяризацията на балета ни в публичното пространство, като организира в посолството на САЩ в София изложби за живопис, скулптура и фотография. За авторите (най-изтъкнати български фотографи, художници и скулптори) основни модели, участващи в тази инициатива, бяхме ние, балетните артисти.
Помощта на Посланик Пардю достигна и до осъществяване на балетни изяви в едно българско балканско село – Марян от община Елена. Там с мои колеги вече 10 лета правим „Балетната лятна академия Марян“ за деца. След обучението изнасяме два спектакъла с участие на децата и на най-добрите прими и премиер-солисти на Националния балет – забележително и вдъхновяващо преживяване за малките артисти и за публиката на Елена и околните села. Джеймс Пардю ни помагаше не само лично финансово и заедно с „Америка за България“, но и чисто физически – возеше с кола децата от едно читалище до друго и в база „Лъки“. Казваше с добро чувство за хумор, че в балета той може много добре да шофира.
Негово превъзходителство Посланикът на Съединените американски щати Джеймс Пардю идваше в село Марян всяка втора година. Ред беше да дойде и това лято.

                                                        Автор: доц. д-р Диляна Никифорова, прима балерина

БАЛЕТНА АКАДЕМИЯ МАРЯН

Балетна Академия Марян е частна инициатива на професионалисти-ентусиасти. Школата е по същество детски летен лагер за млади таланти, които искат да се усъвършенстват в сферата на класическия балет и да се учат от най-опитните артисти и преподаватели в България. Академията беше проведена за първи път през август 2011 г. в балканското село Марян, което се намира на осем километра от град Елена. Вече пет години концертите на финала на обучението създават истински културен празник за жителите и гостите на Еленския Балкан.
Основните цели на академията са:
– Да обучава млади българи от цялата страна в изкуството на класическия балет;
– Да дава възможност на младите таланти да танцуват съвместно с най-изявените балетни артисти на България;
– Да създава атмосфера, в която танцуващите български деца да се опознаят чрез споделен съвместен опит;
– Да разкрие на децата Балкана с неговата красива природа и възрожденска история;
– Да развива културния туризъм в Еленския край;
– Да дава възможност на жителите на региона да се докоснат до живото балетно изкуство.
Академията се провежда в село Марян, в продължение на две седмици през месец август всяка година. Завършва с два или три балетни концерта: един в село Марян, един в град Елена и един във Велико Търново. Концертът включва съвместни изпълнения на децата, участвали в академията и тези на професионалните балетни артисти-гости на академията.
Балетният тренинг се провежда в салона на читалището в село Марян за около 40-50 деца. През тази година се предвижда да се използва и салона на читалището на съседното село Руховци, за да има възможност за по-детайлна работа с отделните групи. Повечето от участниците са настанени в туристическа база на около километър и половина от читалището в Марян, както и в къщи за гости в близост до залата за репетиции. Някои пътуват от домовете си, а други живеят на места, осигурени от родителите им.
Програмата на спектаклите се подготвя от академията. Освен децата в спектаклите участват гост-артисти от Софийската Опера и Балет и Бургаската Опера. Спектаклите в Марян, Елена и Велико Търново са със свободен вход и са детайлно отразени в медиите.
Спектаклите на академията включват части от известни класически балети, като „Жизел“, „Баядерка“, „Дон Кихот“, „Лебедово езеро“, „Спящата красавица“,„Корсар“ и др.
До сега преподавали, репетитори и изпълнители в академията са били:
– Класически балет: Д-р Диляна Никифорова – примабалерина на Софийска Опера и Балет, Дарина Бедева – примабалерина на Софийска Опера и Балет, акад. Красимира Колдамова – примабалерина, Капка Роглева – балетен педагог и примабалерина на Бургаска Опера, Росен Канев – премиер солист на Софийска Опера и Балет
– Характерни танци: Радул Роглев – солист на Софийска Опера и Балет, Григор Роглев – хореограф и премиер солист на Бургаска Опера
– Гост артисти: Марта Петкова – примабалерина на Софийска Опера и Балет, Д-р Диляна Никифорова – примабалерина на Софийска Опера и Балет, Дарина Бедева – примабалерина на Софийска Опера и Балет, Галина Калчева – примабалерина на Бургаска Опера, Боряна Петрова – солист на Софийска Опера и Балет, Кристина Чочанова – солист на Софийска Опера и Балет, Росен Канев – премиер солист на Софийска Опера и Балет, Трифон Митев – премиер солист на Софийска Опера и Балет, Никола Хаджитанев – премиер солист на Софийска Опера и Балет, Радул Роглев – солист на Софийска Опера и Балет
До сега в академията са участвали деца от Бургас, Варна, София, Велико Търново, Горна Оряховица, Димитровград, Свиленград, Елена, Шумен, Плевен, Кипилово, от Италия и от САЩ.
Децата, участващи в академията, имат възможност да правят излети в планината и селото, както и да посетят различни музеи, възрожденски къщи, църкви и манастири в региона.
Очаква се през тази година в академията да участват между 40 и 50 деца, които ще бъдат разделени в три групи, като организаторите се стремят да не превишават тази бройка на участници с цел по-високо качество на обучението. В програмата на спектаклите се поставят откъси от известни класически балети, като хореогрфските версии са съобразени с общоприетите в световен мащаб. По този начин децата, участващи в академията, получават една сериозна подготовка за професионалната сцена. В резултат от посещението на академията повече от 50% от децата се насочват към професионални училища и в последствие продължават да участват в нея, като висока оценка за уникалния сценичен опит и възможности за усъвършенстване, които предлага Балетна академия Марян.
Важно е да се отбележи и изключителният ефект, който дейността на академията има върху повишаващия се интерес към региона (повече от 150 нови посетители само за миналия август).
Организаторите на академията се радват на активната подкрепа, както от страна на общинската управа в региона, така и от страна на местните жители. Такива усилия си струва да бъдат продължени във времето с оглед реалния ефект върху публиките и израстването на децата в едно трудно и красиво изкуство.

Comments

comments