„Алфа Рисърч“: ГЕРБ-СДС увеличават преднината, осем партии с шанс за депутати

ГЕРБ-СДС увеличава с малко над 2 процентни пункта преднината си пред „Продължаваме промяната“ за изборите на втори октомври, сочи последното проучване на „Алфа Рисърч“, проведени между 25 и 27 септември. Предишната втора политическа сила сега би получила 25.2%, докато победителите 16.5%.

Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч обаче отбеляза, че „Продължаваме промяната“ е една от партиите, които има периферия от колебаещи се избиратели, като от тях зависи представянето на изборите. В отговор на въпрос тя отбеляза, че шансът да има обрат и ГЕРБ пак да станат втори е 5-10%.

Трета политическа сила според „Алфа Рисърч“ е ДПС с 13.1%. Следват „Възраждане“ с 11%, което би било двоен ръст спрямо последните избори. Димитрова подчерта, че партията на Костадин Костадинов черпи избиратели от „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и патриотичните формации.

Според „Алфа Рисърч“ на 2 октомври БСП би получила 10.2% от гласовете, а „Демократична България“ 8.2%. Шанс да излъчат депутати имат още „Български възход“ с очакван резултат 4.4% и „Има такъв народ“ с 4%.

Като цяло готовност за гласуване за заявили 45% от анкетираните. Боряна Димитрова не изключи броят на отишлите до избирателните секции да е под 2.6 млн., колкото бяха на последните избори.

Социологът отбеляза, че предизборната кампанията не е довела до увеличаване на желанието за гласуване и категоричността на избора.

От обявилите, че ще гласуват 75% знаят за кого ще дадат гласа, сочи още проучването. 25 на сто пък ще гласуват, но се колебаят между партията, която са подкрепили на предишните избори и друга партия.

Социолозите посочват още, че 70% от анкетираните искат да има правителство след изборите на 2 октомври. В същото време очакване това да се случи имат 47.1%, докато 42.8% са песимисти. „Основен принос за скептицизма имат посланията на партиите в предизборната кампания“, обобщи Димитрова.

Comments

comments