Александър Мацурев: Жизнеопределящо за Банско е ГЕРБ да спечели

Доказахме, че сме партия, на която може да се разчита, и хората ще гласуват разумно и прагматично, казва кандидатът за втори мандат в парламента

– Г-н Мацурев, предизборната кампания за парламентарните избори на 4 април e в разгара си. Тя за първи път се провежда в условията на пандемия, което я прави по-различна от всички досега. Как ще се срещате с избирателите? 

– Пандемията, която ни сполетя, е безпрецедентна не само за България, а и за целия свят. Освен всички трудности и решения, които се налага да взимаме в ежедневието, сме поставени и в една изключително нестандартна ситуация, а именно провеждане на избори за Народно събрание на 4 април. Факт е, че в момента е трудно да се планират и правят събития. Почти невъзможно е да се организират големи мероприятия на закрито. Виждате, че всичко се променя ден за ден, зависими сме от много фактори и най-вече от това как се движи нивото на заболеваемост. Не се знае дали ще можем да продължим обиколките сред избирателите. Всички анализатори и политолози твърдят, че тази кампания ще зависи почти изцяло от интернет, и вероятно са прави. Но въпреки трудностите за мен срещите лице в лице с хората си остават най-ценни и смислени. Опитвам се максимално да разговарям с гражданите и аз чувам различни мнения. Това, разбира се, става при спазване на абсолютно всички здравни мерки. Повечето събития провеждам на открито и с малки групи хора. Стремя се да им разкажа за всичко, което сме направили в последните 4 години в област Благоевград, и за онова, което планираме да се случи. В програмата на ПП ГЕРБ са заложени само реални цифри и разчети. Основната ни грижа, разбира се, е здравето на хората, но имаме стратегия за повишаване на доходите на населението, знаем как да направим инвестиции в образованието и да гарантираме стабилна икономическа среда, за да можем заедно да излезем от тази криза, като не само намалим щетите от нея, но и заложим стабилна основа за бъдещето.

– Факт е, че ситуацията пренареди приоритетите. Какво сега е в дневния ред на курорт №1?

– Ковидпандемията наистина промени изцяло живота ни. За съжаление туристическият сектор е един от най-пострадалите в световен мащаб. Въпреки това обаче трябва да си дадем сметка, че в България, включително и за този бранш, наложените мерки бяха най-либерални. Да не забравяме, че европейски политици призоваваха всички зимни курорти да бъдат изцяло затворени, а това у нас не се случи. Благодарение на управлението на ГЕРБ и на премиера Бойко Борисов страната ни запази някаква нормалност. В същото време държавата се опитва максимално да подпомага този бизнес. Бяха предприети редица стъпки за запазване на работните места в сектора, беше намален ДДС за ресторантите, заработиха програми, по които бизнесът да може кандидатства за справяне с последствията от COVID-19. Това, което беше извършено в Банско за последните 4 години, е видимо и хората го знаят, а това, което предстои, също не е малко и няма да остане незабелязано. В края на мандата през декември с постановление на Министерския съвет община Банско получи близо 7 млн. лв. Средствата ще се изразходват за ремонта на уличната мрежа. 1,4 млн. лева са отпуснати за изграждане на коритото на река Глазне на юг от моста на ул. „Найден Геров”. Знаете, че започва цялостна реконструкция на ул. „Явор“ и ул. „Найден Геров“ (околовръстно шосе), както и ремонт на отсечката Банско – Шилигарника – хижа „Вихрен“. Ще бъдат вложени средства в доизграждане на ВиК мрежите в селата, подмяна на довеждащия водопровод за Добринище и довършване на „Караманица – Банско“. Очаква се и подмяна на уличното осветление.

– Какви са основните цели, които ще гоните в следващия парламент, ако бъдете избран?

– В 44-тото Народно събрание водещо за мен беше да изградя добра комуникация между местната и централната власт, защото само така може да се работи адекватно в полза на хората. Приоритет за мен беше и ще продължава да бъде постоянният диалог с гражданите. Основната ми цел ще бъде да работя най-вече в посока справяне с последствията от ковидпандемията и подкрепа на развитието на региона. Ако искате конкретен пример – има възможност да започне проучване за изграждане на летище за лека авиация до Банско и смятам да направя всичко по силите си проектът да се реализира.

– В началото на предишния ви мандат обявихте няколко идеи за законодателни инициативи. Кои от тях получиха одобрението на мнозинството и за какво ще се борите в следващия парламент?

– Като депутат досега съм внесъл над 30 законопроекта за изменение и допълнение на закони и 41 предложения към законопроекти за второ четене. Многократно съм се изправял на трибуната, за да представям доклади, становища и да аргументирам исканията за промени в българското законодателство. Конкретни инициативи, по които съм работил, са например фактът, че вече 50% от концесията за ски зона Банско са постъпления в бюджета на общината. Участвах във внасянето на поправки в редица закони, с кои викат и разпространяват фалшиви новини. Но ГЕРБ не е пария, която търси конфронтация, а партия, която доказа, че може да работи в полза на хората. Предстои още много да бъде направено. От всички нас зависи на кого ще доверим бъдещето си, за да можем заедно да постигнем основните си цели – проспериращо население, модерна държава, иновативно образование и здравеопазване, безопасност, стабилност и сигурност за всички. Само ГЕРБ може да осигури това.

Comments

comments