Адвокат: Данните за извършени от Гешев престъпления могат да бъдат основание за разследване

„Не очаквам по никакъв начин да бъдат прекратени правомощията на главния прокурор, защото приетите от ВСС правила за разглеждане изключиха половината от основанията на министър Йорданова. Останах общо формулирани основания и не видях да са скрепени със сериозни аргументи. Данните за извършени от Гешев престъпления могат да бъдат основание за досъдебно производство и разследване“. Това заяви за „Твоят ден“ по NOVA NEWS адвокат Силвия Петкова.

Според нея има две групи интересни основания – такива, свързани с работата на Иван Гешев не като главен прокурор (като редови прокурор, като ръководител на спецпрокуратурата) и свързани с работата му като главен прокурор. „Не се очакват действия против него. Основанията трябва да бъдат подкрепени със сериозни доказателства, а към момента такива по-скоро няма“, коментира тя.

От своя страна адвокат Людмил Рангелов посочи, че ВСС и министъра на правосъдието са противопоставени. „Не е изяснен въпросът дали нейните искания могат да бъдат обединени с тези на Янаки Стоилов. Не изключвам ВСС да вземе решение в тази посока“, отбеляза той. И допълни, че ако има данни за съмнения за нередности при главния прокурор, той може да бъде обект на наказателно преследване от всеки прокурор, дори няма да специално назначен магистрат за разследване на Гешев.

По думите му не се очаква да има решение за отстраняване на главния прокурор. Това се крие в невъзможността министърът на правосъдието да уплътни с доказателства своите основания.

Comments

comments