Агресията в изолацията расте, открит е спешен Фонд за борба с домашното насилие

Българският фонд за жените съвместно с Фондация BCause и Българския дарителски форум откриват спешен Фонд за борба с домашното насилие в условията на пандемия от COVID-19.

Организациите, които управляват горещите линии за пострадали от насилие, съобщават за сериозен ръст на сигналите, както и че случаите, за които се търси помощ, в момента са много по-тежки. „Само за един месец обажданията за домашно насилие на горещата линия за деца 116 111 са скочили с 370. Осем жени загубиха живота си, убити от своя партньор, само от началото на извънредното положение“, припомнят от Българския фонд за жените. Междувременно днес се разбра за пореден случай за жена, която е била пребита от бившия ѝ партньор. Нападението е извършено в Бойчиновци, а мъжът е пребил и бившата си жена, и майка ѝ, след което отвел със себе си 3-годишната си дъщеря.

Как може да се дари

Фондът ще подкрепя пострадалите от домашно насилие и техните деца и ще подпомага организациите, които работят на „първа линия“ и предоставят юридически, психологически и социални услуги, управляват кризисни центрове за настаняване, консултативни центрове и мобилни услуги в цялата страна.
Всеки, който желае да подпомогне спешния Фонд за борба с домашното насилие, може да го направи по следния начин:

– в кампанията в Платформата.бг
– чрез изпращането на дарителски SMS с текст DMS SILA на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори
– на сайта на Български фонд за жените чрез дарение по сметка или с карта
– чрез дарение на каса на EasyPay в цялата страна на КИН 4236895688
Три компании и една фондация вече са се включили с дарения за инициативата: Bеiersdorf/NIVEA, EasyPay, Experian и фондация „Лъчезар Цоцорков“.

Сред първите организации, които отправиха зов за помощ, са тези във Варна, Горна Оряховица, Димитровград, Дупница, Перник, Пловдив, Русе, София, Търговище и Хасково. Всички те са с дългогодишен опит като лицензирани доставчици на услуги за жени и деца, пострадали от насилие, и имат вече успешно реализирани проекти.

Новите проблеми

Те са участвали и в допитване на Българския фонд за жените за актуалната ситуация в условията на кризата, предизвикана от пандемията. Резултатите показат, че услугите продължават да работят, но са изправени пред големи и нови трудности – случаите на насилие нарастват, местата в приютите не достигат, необходимо е изграждането на помещения за карантиниране на новопостъпилите, има нужда от допълнителни часове работа на психолози и юристи. Нарастват и нуждите от закупуване на бързи тестове, дезинфектанти и предпазни средства.

Организациите също така съобщават, че голяма част от пострадалите, които се обръщат за помощ към тях, са изправени пред крайна мизерия и невъзможност да купят за себе си и децата си най-необходимите храни, лекарства и предпазни средства. Те се нуждаят от спешна хуманитарна помощ за оцеляване през първите месеци от кризата и след края на извънредното положение.

Comments

comments