ЧСИ продава 10 дка. в парк „Бачиново“. В периода 2006-2007 г. са продадени 28 дка. от парка, на частни дружества

2

ЧСИ продава частен имот в парк „Бачиново“, продаден  от областия управител, през декември  2007 година на търговско дружество, няколко месеца след като е издаден Акт за частна държавна собственост. Няколко години след момента на закупуване, въпросният е бил ипотекиран в различни банки от фирма „Балканстрой“ АД, която е собственик на парцела, показва справка в Имотния регистър.

 

На 20 януари, в Регистъра за публични продажби е качена обява за продажба на въпросния парцел, който е с площ 10 381,00 кв. м и е с предназначение „спортно игрище“. Обявената първоначална цена е 431328.00 лв.
83052424_580321332545146_8117766391651631104_n

Имотът, който сега е обявен за продажба от ЧСИ е продаден от  областния управител по това време Владимир Димитров, за сумата от 1 400 000 лв.  Сделката изглежда изключително изгодна за „Балканстрой“ АД, но със сигурност е в ущърб на държавата. Справки показват, че по това време, парцелът е струвал поне двойно на продажната цена, за която дружеството го е придобило.

1

Оказва се, че това е втори парцел с предназначение „Спортно игрище“ в парк Бачиново, който в периода 2006-2007 е преминал в „ръцете“ на части дружества. За разлика от тази продажба, която явно не е добила особена популярност, другата такава се коментира и до днес.

Първата сделка е скандалната заменка, направена през 2006 година, когато седемте тенис игрища и обслужващата сграда в местността Бачиново до Благоевград са заменени срещу етаж в новия бизнес-център на крупната строителна фирма „Универсалстройконсулт“ на Георги Ганджов и Петър Парашкански. Парцелът е с площ от 18 дка.
Тези 18 дка са заменени с етаж от около 800 кв. м в нова сграда, където се настани административния съд на Благоевград. Още тогава се заговори, че от сделката държавата е ощетена поне с 2 млн.евро и освен това е нарушен Законът за физическото възпитание и спорта (по членове 3, 4, 8, 30, 34, 41, 50 и 51а).

Размяната е неравностойна и двете покупко-продажби (продажбата на тенис игрищата и покупката на етажа от бизнес-сградата) са в ущърб на държавата, защото за тенис игрищата е направена данъчна оценка, а 800-те кв.м са продадени по пазарни цени. По груби изчисления държавата е получила площ на стойност не повече от 60 хиляди евро, а е дала имот на стойност около 2 700 000 евро, от което следва, че държавата е ощетена с не по-малко от 2 милиона евро.

На практика излиза, че в рамките на по-малко от две години 2006-2007 година, в парка са разпродадени 28 дка. земя. Тези имоти са преминали в частни дружества, които по всяко време могат, да предявят претенции за застрояването им, каквито вече е имало.

По закон, за да се застрои в тази местност, би трябвало да се промени общия устройствен план на града, което може да стане само с гласуване на ОбС-Благоевград,   с 21 гласа. Големият въпрос е, ще позволят ли местните парламентаристи и кмета Томов, това да се  случи по време на настоящия мандат.

В момента на дневен ред стои въпросът, кой ще купи този имот. Който и да го направи, би трябвало да е с ясното съзнание, че си купува 10 дка. поляна, която едва ли ще успее да застрои, за да компенсира вложеното в покупката. Ще следим с интерес продажбата, както и последващите действия на бъдещия собственик.

Със сигурност жителите на Благоевград  няма да останат равнодушни по темата. Десетки пъти гражданите са заявявали, че няма да позволят парк „Бачиново“ да бъде застроен. Стъпки в тази посока, биха стрували много на управляващите града, тъй като търпимостта на обществото към подобни действия е изчерпана с годините.

 

Comments

comments