Японският посланик ще открие изложба на концептуална икебана в Американския университет в България

Такаши Коидзуми, посланик на Япония в България, ще открие изложба под надслов „Икебана и модернизъм“ в Американския университет в България. Изложбата се организира от Посолството на Япония в България, школа по икебана СОГА и АУБ, по повод 25-те Дни на японската култура в България.

Откриването ще бъде на 18 октомври (събота) от 18 часа в студентски център „Америка за България“, университетски комплекс „Скаптопара“ на АУБ. В рамките на откриването ще бъде направена кратка демонстрация по създаването на икебана в 18:20 ч. На официалното откриване кратко приветствие ще поднесе и президентът на Американския университет в България Кевин Аспегрен.

„Согецу икебана може да бъде създадена винаги, навсякъде, от всеки, във всяка част на света, с всякакъв вид материал.“ Това е част от посланието към начинаещите ученици в учебника на училището „Согецу“ в Токио от Акане Тешигахара, която наследява от баща си Хироши Тешигахара титлата на четвърти негов Иемото. Със създаването на стила „Дзен’ейбана“ Тешигахара Софу основава през 1926 година най- модерната школа в Япония Согецу. Ученик на своя баща, едва 18- годишен, той въстава срещу „оковите на традицията“ и заявява, че неговият стил ще представлява „продължение на неговата индивидуалност“, за което получава плесница. Седем години по- късно школата Согецу става водеща в изкуството икебана. Не случайно Софу е известен като „Пикасо на цветята“. Сдружението за икебана „ Сога“ е последовател на школата Согецу и тази година на традиционната си изложба в Дните на японската култура ще постави акцент върху модернизма в икебаната.

Comments

comments