Южна Корея ще бъде „безпощадна“ към всяка нова „провокация“

Южнокорейският министър на отбраната заяви днес, че Сеул ще бъде „безпощаден“ към всяка нова „провокация“ на Северна Корея, която обяви успешно изпитание на балистична ракета, изстреляна от подводница, съобщи Франс прес.
Стратегическата балистична ракета море-земя беше изстреляна в петък от Северна Корея, която я окачестви като „стратегическо оръжие на световно ниво“. Изпитанието беше наблюдавано лично от севернокорейския лидер Ким Чен Ун.
Според южнокорейското министерство на отбраната Северът е извършил също три изстрелвания на противокорабни крилати ракети, заплашвайки да се разправи с южнокорейските кораби, които нарушат спорната морска граница между двете държави.
На среща по въпросите на сигурността с членове на управляващата партия „Сенури“ („Нов свят“) министърът на отбраната ген. Хан Мин-гу заяви, че южнокорейската армия няма да стои със скръстени ръце.
„Ние ще използваме безпощадни ответни мерки, за да прекъснем цикъла на техните провокации“, заявил министърът, цитиран от агенция Йонхап. „Да реагираме на провокацията, това заповядва народът“, добавил той.
Северна Корея може да изгради до две-три години подводница с балистични ракети, заяви днес южнокорейски военен източник, цитиран от Ройтерс.
Източникът, пожелал анонимност отбеляза, че снимките на извършеното от Северна Корея изпитание на изстрелвана от подводница балистична ракета изглеждат автентични.
Северна Корея обяви в събота, че е извършила успешно изпитание на стратегическа балистична ракета море-земя, която била изстреляна от подводница. Ако това бъде потвърдено, то ще означава значително ново технологично постижение за Пхенян, отбелязва агенцията.

Comments

comments