Ще потвърждаваме плащания със селфи

MasterCard тества технология за потвърждаване на плащания с помощта на пръстов отпечатък или разпознаване на лице. Подобна система ще позволи на потребителите да се идентифицират със селфи.

Вече е проведен успешен експеримент с новата технология от MasterCard и холандската финансова институция International Card Services, в който са участвали 750 притежатели на кредитни карти, издадени от ABN AMRO.
В продължение на половин година всички доброволци са пазарували онлайн без използване на PIN кодове, пароли или кодове за потвърждение – вместо това плащанията са удостоверявани с пръстови отпечатъци или селфита.

В момента на извършване на плащането клиентите получават известие на смартфона, а за потвърждаване на транзакцията системата изисква селфи или отпечатък от пръст.

77% от участниците в проекта споделят, че подобен подход им харесва. 75% считат, че биометричната система може да намали процента на мошеничества, тъй като човешкото лице и отпечатъците от пръсти не могат да бъдат откраднати или загубени, но могат да се превърнат в пароли.

Comments

comments