„Шпигел“: ЕС е обсъждал сделка с африкански диктатори за спиране на бежанския поток

Държавите от ЕС тайно са обсъждали през март да си сътрудничат с африкански диктатори, включително с обвинения в геноцид президент на Судан Омар ал Башир, за намаляване на бежанския поток. Това твърди сп. „Шпигел“, като се позовава на класифицирани документи, до които е получило достъп.
Според немското издание на 23 март страните членки, начело с Германия, са преговаряли да предоставят 45 млн.долара за Башир и още 7 африкански лидери с диктаторски режими, които да спират бежанския поток, отправил се на запад.
Обществеността не е трябвало да разбира за тези разговори „при никакви обстоятелства“, гласи разследването, цитирано от „Фокс нюз“. Член на екипа на върховния представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини е съобщил, че в противен случай това може сериозно да навреди на репутацията на съюза.
Ангела Меркел призовава за подобряване на условията в страните, от които идват бежанците като начин за овладяване на кризата с мигрантите. Въпреки това, според класифицираните документи, разпространени от „Шпигел“ и обществената телевизия ARD може би е обсъждана и стратегия за настаняване на мигранти в „центрове за задържане“ в Судан.
Според информационните агенции идеята, върху която работил ЕС, е да изпрати камери, сканиращи устройства и сървъри за регистриране на бежанци на режима в Судан, за да се обучи граничната полиция в страната и да бъдат създадени два центъра за задържане на мигранти. Министерството за икономическо сътрудничество и развитие е потвърдило за подобен план, макар и с уточнението, че той не е бил прилаган.
Независимо че голяма част от мигрантите в Европа идват от Близкия изток, тези от Еритрея, Етиопия, Демократична република Конго и Централноафриканската република минават през суданската столица Хартум на път за Либия, откъдето тръгват лодките им за Европа.
Президентът на Судан Ал Башир е издирван за геноцид и престъпления срещу човечеството от Международния наказателен съд заради ролята му в конфликта в Дарфур. Режимът му е обвиняван в репресии срещу политическите опоненти и финансиране на терористи.

Comments

comments