Шишков направи отчет за свършеното от него за шестте месеца власт, би приел пак да е министър

Остро започна срещата на служебния министър Иван Шишков в сутрешния блок на Нова телевизия. Водещият Виктор Николаев директно го атакува с въпрос какво е направила служебната власт, за да спре „яденето и краденето” при изграждането на пътища. „Не трябваше ли да промените усещането на хората, че един плаща, а друг краде, например с човек в затвора?”, попита Николаев.

Шишков отвърна, че това дали ще има осъдени за престъпления в строежа на магистрали зависи от МВР и прокуратурата.

Министърът допълни, че той е поискал парламента да промени закона, за да се проверят строените незаконно участъци от АМ „Хемус”, за да се види какво от построеното може да се ползва. „Това не е амнистия”, подчерта Шишков.

Той подчерта, че депутатите от ГЕРБ най-активно се противопоставят на идеята.

„Бих приел, ако отново ме поканят, да съм министър в следващ служебен кабинет“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Той направи отчет за свършеното от него за шестте месеца власт на служебния кабинет.

„Ние се постарахме да направим така, че да се спре краденето по инфраструктурните проекти. Предложих изменение на Закона за устройството на териториите, за да спре нерегламентираното строителство. Най-странно е, че депутатите не само не желаят този текст да се разгледа, а и публичното им говорене е странно.

„Борим се и даваме предложение това незаконно строителство да спре. Към този момент не съществува законов ред да проверим дали нещо, построено незаконно, е качествено и не е заплаха за хората“, каза той.

Попитан кой носи отговорността и има ли наказани и глобени, Шишков заяви, че се глобяват строителите.

„Другият парадокс е, че ще трябва да глобим сами себе си. Ние сме възложители“, обясни Шишков.

Регионалният министър изтъкна, че едно от големите постижения на това служебно правителство е въвеждането в експлоатация на интерконектора с Гърция.

„Два месеца се надпреварвахме с времето. Това е най-сладкия ни успех. Беше много трудно“, каза той. Относно строителството на магистралите регионалният министър обясни, че по „Струма“ са пуснали 3.5 км и с това са облекчили малко движението.

„За „Струма“ открих едно свлачище. То спря строителството. Хубавото е, че вече има проект за укрепването му и до дни ще одобря този проект. Това ще даде възможност да продължи строителството и да се пусне движението еднопосочно в посока от Гърция към София“, обясни министърът.

Според него в следващите 5-6 години няма да има готова магистрала. „Най-добрият и оптимистичен вариант е тя да е готова до 5 години“, заяви той.

По отношение на АМ „Хемус“ Шишков каза, че магистралата е пораснала с 16.5 км. „В момента се строи. Разплатили сме се със строителите. Имаше критичен момент с лот 1 заради един греди. Вече са сложени“, каза той.

Comments

comments