Шефът на Сметната палата: Проверяваме и ББЦ, и 1,3 млн. лв. на „Атака“

Има ли партии, които се опитват да прикрият произхода на парите, които отчитат пред Сметната палата? Този въпрос коментира председателят на Сметната палата Цветан Цветков в ефира на „Здравей, България“. Коментарът му идва, след като на 27 април лидерът на ББЦ Николай Бареков призна, че при подаване на декларацията на 10% от дарителите им липсвали ЕГН-тата, но после този пропуск бил поправен.
Пред Нова телевизия Цветков потвърди това, като заяви, че „на 31 март ББЦ представила 524 дарители, а на 15-и април – вече над 800. А по думите на Бареков срокът за подаване на декларация изтича на 31 март“.

Председателят на Сметната палата посочи, че не е възможно физически да се потвърди дали всяко едно лице от декларираните дарители е действително дарител. Цветков добави, че има срок от шест месеца за проверка и одит на ББЦ тече – проверяват се приходи, разходи, дарители.

Сметната палата няма правомощие да спира партийна субсидия – това се решава от финансовия министър. „Ние трябва да го уведомим, имаме и за задължение да предупредим НАП за неподаден навреме отчет и да започнем финансов одит“, каза Цветков.

Другият дискусионен въпрос е този за „Атака” – там сметката показва, че не може 48 хил. дарители да дадат по два лева и да се получи приход от над 1,3 млн. лева от дарения. Оказа се, че преди три години „Атака” не е декларирала доход по това перо, после е деклариран 90 хил. лева доход, а през миналата година – около 300 хил. лева. Сега ще има проверка на партията на Волен Сидеров – дали приходът от членски внос действително е такъв, а няма опит да се лъже и да се препират пари. Проверката ще е дали са законосъобразни приходите и разходите на „Атака”, уточни Цветков.

Попитан дали партията, която декларира някакъв членски внос, не трябва да представя и документи като доказателство, Цветков отговори, че партиите ги дават тези документи и те сега щели да бъдат проверени.

Comments

comments