Шефът на пътната агенция: Няма виновни за участъка на АМ „Струма“

Магистрала „Струма“ приключва километър и половина преди границата с Гърция. От края на магистралата до граничния пункт движението трябва да се осъществява по двулентовия път Е-79, което е предпоставка за затапване на трафика и катастрофи.
За да не се стигне до тази ситуация, пътят тепърва ще бъде уширен, а ремонтът ще възлезе още над 3 милиона лева. Виновни за ситуацията обаче няма, каза шефът на пътната агенция Лазар Лазаров.
Не може да се говори за пропуск в проекта за магистрала „Струма“ каза шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров. Причината последният километър и половина да не е част от проекта на аутобана е, че тази територия не е на пътната агенция, а на митниците и именно тяхно е било задължението да модернизират участъка и да увеличат неговия капацитет, уточни Лазаров.
„Това е станало още в далечната 2001-2004 година, когато имаше една офанзива по подобряване на гранично-пропускателните пунктове, за да можем да се подготвим за влизането в Европа. За съжаление, във времето това нещо не се е реализирало и към настоящия момент тази отсечка от пътя остана двулентова“, уточни Лазаров.
За наличието на проблемния участък се е научило едва в края на миналата година, а самият проект на магистралата е правен в периода 2006-2007 година.
„Няма вина по простата причина, че пътната агенция няма юридическо право, няма собственост да влезе там. Това се води граничен пункт“, каза Лазаров. На въпрос дали е можело този проект за излезе по-евтино на страната, шефът на АПИ отговори: „Бързаме, за да го направим с европейско съфинансиране, тъй като то става неразделна част от АМ „Струма“. По-евтино надали може да бъде направено по простата причина, че към 2008 година цените на строителните работи са били по-високи отколкото към настоящия момент“.

Comments

comments