Шефът на агенцията по лекарствата: Ето какви са страничните ефекти при детските ваксини

Директорът на Българската агенция по лекарствата Богдан Кирилов коментира, че е осигурено от ЕК доставяне на дози детска ваксина до всички европейски държави.

„Оценката на ЕАЛ дава основание да се счита, че има надеждни данни, че ваксината може да се прилага при тази възрастова група“. Данните за ефикасност показват 91%.

По отношение на данните за безопасност – в сравнение с останалите групи се наблюдава най-често болка на мястото на поставяне на ваксината, встрисане, температура, но не и допълнителни рискове. Педиатричният ваксинационен план е одобрен от ЕК като новите клинични изпитвания показват, че по отношение на безопасност няма притеснение за съотношението полза-риск за тази възрастова група.

„Детето, на което ще му бъде поставена ваксина, преминава през задължителен преглед, а след ваксинацията получава сертификат за завършен ваксинационен курс. За да се приложи тази ваксина, няма да се изисква разрешение и от двамата родители, а само от този, който доведе детето“, коментира специалист.

Comments

comments