Шефката на ВМА с обвинения за престъпления по служба

Шефката на Катедрата по дерматология, венерология и алергология във ВМА, както и на дерматологична клиника Мирослава Кадурина бе обвинена в престъпление по служба, съобщиха от Военноокръжна прокуратура. Институциите се задействаха след разследването на bTV за злоупотреби във ВМА „Необяснимо бездействие”.
С развитието на скандала оставка от здравната комисия в парламента подаде шефът на болницата ген. Стоян Тонев, но така или иначе в последствие и той самият получи обвинения от прокуратурата. Ген. Тонев ще отговаря за сключване на два неизгодни договора.
Кадурина е пусната срещу парична гаранция от 10 000 лева.
Според обвинението в периода 29.11.2004г. -10.09.2014г. проф. Кадурина е превишила правата си, като е извършила служебни действия в нарушение на Закона за лечебните заведения и Правилника за устройството и дейността на Военномедицинска академия. Деянието е извършено с цел да набави имотна облага за себе си и за „ДЕРМА – ПРИМ- МК” ООД, на което е мажоритарен собственик.
В качеството си на длъжностно лице във ВМА, проф. Кадурина е предоставила на „ДЕРМА – ПРИМ- МК” ООД ползването на шест медицински апарати, собственост на ВМА, свободно и неограничено във времето. Предоставила е на същото дружество, без правно основание и безвъзмездно, ползването на пет апарата, собственост на ВМА, на обща стойност 671 403 лв.
Възлагала е на служители на Клиниката по дерматология и венерология в работното им време, наред с изпълнението на задълженията им по трудово правоотношение с ВМА, да извършват и процедури на пациенти на „ДЕРМА – ПРИМ- МК” ООД с апаратура, собственост на ВМА. За тези процедури пациентите са заплащали възнаграждение на търговското дружество, а не на ВМА.
От престъплението са настъпили значителни неимуществени вредни последици за Военно-медицинска академия – „ДЕРМА ПРИМ-МК” ООД е осъществявало конкурентна търговска дейност, неразграничима от дейността на Клиниката по дерматология и венерология при ВМА, като дружеството е ползвало материални и кадрови ресурси на Военномедицинска академия за медицински услуги, които са били заплащани на дружеството.
Настъпили са и значителни имуществени вреди за ВМА, която е заплатила:
-45 289.68 лева за абонаментната поддръжка за периода 01.11.2007 год. – 10.09.2014 год. на лазерна хирургична система, която в този период не е била ползвана за нуждите на ВМА, но е ползвана без основание от „ДЕРМА ПРИМ-МК” ООД,
-58 692,00 лева за абонаментна поддръжка в периода 18.02.2014 год. до 10.09.2014 год. и консумативи на стойност 13190,00 лева за периода 01.01.2012 до 31.12.2013 год., на лазерна система,
-както и стойността на абонаментната поддръжка и консумативите, изразходвани при медицински услуги на пациенти на „ДЕРМА ПРИМ-МК” ООД, извършвани от служители на ВМА с апаратура, собственост на ВМА на пациенти на „ДЕРМА ПРИМ-МК”ООД и заплатени на дружеството от пациентите.
Институциите се задействаха веднага след излъчване на разследването на bTV „Необяснимо бездействие“.

Comments

comments