Чип предвещава за опасност от инфаркт часове преди да се случи

Швейцарски учени разработиха миниатюрен имплант, който има функцията да предупреждава за инфаркт няколко часа преди настъпването му, съобщава БТА.
Устройството се поставя под кожата и тества кръвта на пациента, без той да трябва да посещава лекарския кабинет. Имплантът е с дължина от 14 милиметра и лесно се закрепва под кожата.
Изпращайки информация към смартфон или компютър чрез безжично Bluetooth устройство, то бие тревога, когато е необходимо. Разпознава ранните признаци на инфаркта, на диабета, дори и на рака.
Чипът ще бъде имплантиран на дълбочина около един сантиметър под кожата. Той е снабден с 5 биосензора, отговорни за измерването на киселинността на кръвта и на нейната температура. Те следят и за специфични молекули, като тези на глюкозата и холестерола, в зависимост от това какво търсят лекарите.
„Предвестителят на инфаркт“ е разработен Федералния политехнически институт в Лозана от екипа на д-р Джовани де Микели. Докторът изтъква, че имплантът, освен че може да бъде използван за „ранно предупреждение“, ще бъде полезен и при следенето на възстановяването на пациентите след операция в реално време.

Comments

comments