Четвърти ден студенти от цялата страна опознават интересни кътчета от община Симитли

Четвърти ден студенти от цяла България бродят из най-различни интересни кътчета на община Симитли. Участниците в експедицията “Симитлия – от Древността до наши дни”, придружени от общинските служители от отдел “Екология” и от граждани, посетиха вчера Старото селище.
Именно в Старото селище един от гражданите на Симитли разказа любопитни случки от своя житейски път, свързани по един или друг начин с културно-историческото ни наследство, както и легенди за Крали Марко и връх Кумола.
След тази среща, горещините не спряха ентусиазираните младежи да покорят връх Кумола. В подножието на върха участниците от групата снимаха останки от стари сгради.
Към приключване на деня, студентите посетиха м. Ливадище, изкачиха връх Чуй Петльово (или Чуен Петел), където за историята на околността и за легендите от този район разказа един от местните хора.
От върха в бойна крачка студентите се отправиха към дома на ветерана от Втората световна война Борис Карпузов. Най-отпред на шествието стояха неотменно “знамената-светини” – самарското знаме, българското знаме и знамето на община Симитли. Вървейки под звуците на “Булаир”, “Велик е нашият войник” и “Весели в боя”, групата стигна до 94-годишния ветеран, който виждайки цялата процесия, знамената, маршовете и рапорта към него, пророни сълзи от щастие. След това той разказа за своя житейски път, за трудното си детство, за фронта. На въпроса на студентите: “Как Ви приемаше местното население в новоосвободените земи – като окупатори или като освободители?”, Борис Карпузов сподели следните думи: “Различно беше навсякъде…”
Групата посети на място и местен античен некропол, там бяха видени множество исторически артефакти от времето на Античността и Средновековието. Зароди се идеята за направа на музейна сбирка в Симитли. “Смятаме, че Симитли е общински център и като такъв, е хубаво да има музейна сбирка. Има толкова много неща, които да се покажат”, еднозначно съобщиха участниците в експедицията.

Comments

comments