ЧЕСТИТ 94-ТИ РОЖДЕН ДЕН НА ВЕЛИКАТА СТОЯНКА МУТАФОВА

Днес, 2 февруари, Кралицата на комедията навършва 94 години.

Освен на сцена в Берлин, Мутафова ще отбележи 94-ия рожден ден и на сцените на Канев център в Русе на 14 февруари и в Арената на смеха „Българан“ във Варна на 17 и 18 февруари, където ще представи емблематичния спектакъл „Госпожа Стихийно бедствие“.

Стоянка Мутафова е родена на 2 февруари 1922 г. в София. Завършва класическа филология в Софийския университет и Държавна театрална школа в столицата. От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър „Ив. Вазов“ . Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър „Ал. Константинов“. През 2001 г. получава наградата „Паисий Хилендарски“, а през 2002 г. орден „Стара планина“, първа степен.

Да обичаш Стоянка Мутафова не е трудно. Да се възхищаваш на виталността на таланта й, е станало вече някак банално. Няма българин, който да не се е смял с нея. Със смях, а това значи с надежда, голямата българска актриса храни всички ни вече толкова години. Нейният дух е несекващо млад, изкуството й иска все нови и нови предизвикателства.

При цялата българска скептичност към известните личности, нейната слава е неоспорима. Само можем да си завиждаме, че сме нейни съвременници. Още много години да й ръкопляскаме дори още при излизането й на сцената… Тя го заслужава!

Да ни е жива и здрава!

Comments

comments