Честит 3-ти март, българи!

З-ти март е днес! Най-хубавият
български празник! Ден, който
ще помним с това, че сме свободни!
Нека почитаме и уважаваме нашите
традиции и да си помагаме повече!
Честит национален празник!

Днес честваме Националния празник на България. Навършват се 138 години от Освобождението на страната ни от турско робство. На тази дата през 1878 г. с подписване на Санстефанския мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. и се поставя началото на суверенната българска държава.

3 март е обявен за Национален празник през 1890 година. По стар стил датата е била 19 февруари. Това е краят на войната, която пък е резултат от жестокото потушаване на Априлското въстание две години по-рано.

Според договора се създава автономно, трибутарно (плащащо данък) българско княжество със свое народно правителство и войска.

По нов стил 3 март започва да се чества от 1917 г. , след въвеждането в България през 1916 г. на Григорианския календар. Денят на освобождението на България от османско робство е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото Народно събрание от 5 март 1990 г.

Днес за празника отварят врати безплатно за ученици и учители държавните музеи. Свободният вход ще важи и на 4 март, обявиха от МОН и Министерство на културата.

Идеята на инициативата е запознаване с българската история и традиции. Безплатният вход ще важи за осем държавни музея – за Националния исторически музей, Националната галерия в София (включително квадрат 500), за Националния политехнически музей в София на 3 март, Националния музей „Земята и хората“ в София, за Националния литературен музей в София, Националния музей Шипка-Бузлуджа в Казанлък, за Музея „Христо Ботев“ в Калофер и за Музея „Васил Левски“ в Карлово.

Държавният глава ще присъства на тържествената церемония за издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата, по случай 138 години от Освобождението на България.

В чест на Националния празник на площад „Народно събрание“ в София ще се състои тържествената заря-проверка. Президентът Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. Ще бъде почетена паметта на падналите за свободата на България.

От 10 часа в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще възглави Заупокойна молитва за отдалите живота си за нашето освобождение в съслужение със столично духовенство. След това Литийно шествие ще се отправи от патриаршеската катедрала към паметника на Цар Освободител, където ще бъдат положени венци и цветя.

Патриарх Неофит ще участва в официалната церемония по вдигане на знамената при паметника на Незнайния воин.

С тържества, военни и църковни ритуали и различни инициативи, 3 март ще бъде честван тържествено в цялата страна.

Comments

comments