Честит Трети март, българи!

С официални чествания и тържества в цялата страна България отбелязва Националния празник – 3 март. Честваме 145 години от Освобождението на България. Основните празненства ще бъдат в столицата, а чествания ще има във всички градове в страната.

От Националната служба за охрана (НСО) предприемат мерки за гарантиране на сигурността на жителите и на гостите на София за Националния празник на България – 3 март 2023 г. (петък), съобщиха от НСО.

За церемонията пред Паметника на Незнайния воин гражданите ще имат достъп през пунктове за проверка, организирани при ул. „Раковски“ и ул. „Оборище“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

За желаещите да наблюдават тържествената проверка (заря) на пл. „Народно събрание“ достъп ще бъде осигуряван през три пункта за проверка – два от двете страни на пешеходните алеи на бул. „Цар Освободител“ в близост до изходите на подлеза при СУ „Свети Климент Охридски“ (кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и бул. „В. Левски“) и един пункт на бул. „Цар Освободител“ (откъм хотел „Сенс“), пишат от НСО.

Служителите на НСО ще проверяват за предмети, общоопасни средства и вещества. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван, предупреждават от НСО.

Официалните церемонии:

Президентът Румен Радев ще участва в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния войн в София, където ще отдадат почит пред паметта на загиналите за свободата на България.

Министър-председателят Гълъб Донев ще участва в тържественото честване на връх Шипка, с което ще бъде отбелязан Националният празник на България 3 март и 145-ата годишнина от Освобождението.

Comments

comments