Чернокрил красавец избяга от парк Бачиново (Благоевград)

Мъжкият черен лебед от езерото в парк „Бачиново“ (Благоевград) отново показа нрава си на беглец. Това е второто му изчезване за последните 7 месеца от водоема.
Бягството на Пепи е установено във вторник сутринта, съобщава „Стандарт”.
„Отидох към 07,30 часа в парка и видях, че лебедът го няма. По-късно ни се обадиха, че е край рибарника в квартал „Струмско”. Не успяхме обаче да го хванем, мъчим се да го подмамим с храна, но засега не се получава”, каза в сряда шефът на общинската фирма „Биострой” Васил Бачев. Втори ден чернокрилият красавец е неуловим за своите пазачи. Предпочитайки да плува в най-дълбоките води на водоемите на рибарника, птицата почти не приближава до брега. „Дано успеят да го хванат, че има опасност за живота на птицата. В района има доста диви животни – лисици и белки, които през нощта могат да го удушат, ако излезе на брега. Изядоха ни много гъски и кокошки”, съобщава собственичката на рибарника Лидия Николова. Ще направим всичко възможно да го хванем, пътувам към водоемите, даде дума Васил Бачев.
Пепи си има партньорка в езерото “Бачиново”, но през ноември миналата година пак офейка от парка. Причината бе, че женският лебед бил доста агресивен в ласките си към него.
В района на град Симитли обаче лебедът се ударил в железният мост край града и паднал на земята. За щастие лебедът бил забелязан от преминаващия по това време шеф на местното “ВиК”Ангел Ангелов. На мига грабнал лебеда и го закарал в службата си. Щом Пепи се затоплил, се окопитил. Птицата бе върната на община Благоевград. Тя бе прегледана и бе установено, че няма здравословни проблеми.

Comments

comments