Черна борса! Българи продават органи, за да погасят дългове

Нашенци заменят бъбрек за апартамент и продават органите си, за да погасяват дългове или за да помогнат на болни роднини, които имат нужда от пари за лечението си. В интернет е пълно с хора, които предлагат доброволно да станат донори на черно срещу заплащане. Цените започват от 13 000 и стигат до 120 000, съобщават „Телеграф”.
Най-често продавани са бъбреците, защото са два и при операция без усложнения човек може да живее без проблем и само с един. Справка в Изпълнителна агенция по трансплантация (ИАТ) показва, че именно този орган е и най-чакан. Според закона за трансплантациите човешките органи, тъкани и клетки не могат да бъдат предмет на възмездна сделка. Освен това у нас жив донор може да бъде само съпруг или близък роднина на реципиента.

Преди самата операция се провеждат редица тестове за съвместимост между донора и реципиента с участието на голям брой специалисти. Преминава се през определени комисии, а ако съвместимостта е по-малка, процедурата се усложнява още повече. Когато трансплантацията се извършва нелегално в страни като Израел, Пакистан, Индия и т.н., много често тези изисквания се подминават.

Шефът на ИАТ д-р Марияна Симеонова потвърди, че е възможно да има българи, които продават органи в други страни, но няма нито един конкретен сигнал. „Наричат се брокери на хора за органи, тъй като реално орган няма как да се изнесе от страната. Освен многобройните изследвания, невъзможно е и от медицинска гледна точка, тъй като органът има много ограничено време извън тялото при специални условия и то само от човек в мозъчна смърт, който е поддържан от много екипи в реанимацията”, обяснява експертът.

Репортер под прикритие се свърза с няколко човека, които са публикували обяви за органите си в интернет. Уговаря си среща с човек, обявил бъбрека си срещу 120 000 лв. На уговореното място се появява 60-годишен мъж, който се представя като Марио, но уточнява, че това не е истинското му име. Има син на 35 – бивш наркоман. „Сега дължи на някакви криминални хора 20 000 лв. Заложил е апартамента, в който живеем. Аз съм пенсионер по болест и парите не стигат до никъде. Затова го накарах да пусне обявата. Не ме е разубеждавал”, споделя Марио. „Няма рискове. Това сега и без това не е живот”, допълва тъжно той.

Comments

comments