Църквата почита Преображение Господне

Православната църква почита днес празника Преображение Господне, като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя.
Според легендата на този ден Исус Христос доказва на учениците си Петър, Яков и Йоан своя божествен произход.
Много хора се съмнявали в божествената му същност, дори сред учениците му имало такива. За да укрепи вярата на учениците си, Исус се изкачил заедно с тримата свои ученици Петър, Яков и Йоан на Таворската планина. След вглъбена молитва, Исус изведнъж се преобразил – лицето и дрехите му светели с ослепителна светлина. До него стоели библейските пророци Мойсей и Илия. Чул се глас от небето, който посочил Исус като Божи син.
На днешния ден вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба. В литургията на българските православни храмове се прибавя специално молитвено песнопение за „Освещаване на гроздето“.
Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата.
Вярва се, че в нощта срещу Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. Тази врата може да се види само от праведният и каквото той си пожелае, Господ ще му го даде.
Според народните вярвания от Преображение Господне „лятото се пречупва“ и времето се преобръща – върви към есента и студа. Времето се преобразява, дните и нощите застудяват, а водите в изворите и реките изстиват, и вече не стават за къпане.

Comments

comments