Ципрас подава оставка днес?

Днес гръцкият премиер Алексис Ципрас се очаква да подаде оставка. Ципрас вероятно е решил, че страната му трябва да проведе предсрочни избори, независимо от одобрения вчера пакет от помощи за 86 милиарда евро. Около него са се оформили две противоречащи си в становищата групи съветници, като едните го натискат да проведе изборите между 20 и 27 септември, така че правителството да преодолее вътрешния разрив на СИРИЗА. Другата група препоръчва урните да не се отварят преди началото на октомври, така че правителството да има шанс да изпълни своя нов договор за спасяване с кредиторите, изграждане на доверие с тях и може би да изчисти програмата с известни корекции.
“Ясно е, че има въпроси, с които трябва да се справим, заяви говорителката на правителството Олга Геровасили. – Това са въпроси, които са свързани със стабилността на правителството и до каква степен то е в състояние да гарантира функционирането на парламента и самото правителство.”
Коментарите дойдоха малко преди борда на управителите на Европейски механизъм за стабилност да одобри тригодишна програма за 86 милиарда евро за Гърция. Първият транш от 13 милиарда пристига днес, като ще трябва да покрие неотложни плащания по падеж на еврооблигации и МВФ.

Comments

comments