Ципрас: Гърция е готова търпеливо да изчака кредиторите да станат реалисти

Атина е готова търпеливо да изчака кредиторите да станат реалисти в исканията си към страната, с която преговарят по списък с реформи в замяна на жизненоважно финансиране, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от Франс прес.
В статия във в. „Ефимерида тон синтактон“ Ципрас пише: „Ще чакаме търпеливо докато институциите се върнат към реализма“.
Според гръцкия премиер единствено „политическият опортюнизъм“ ги кара да желаят ново орязване на пенсиите – един от спорните въпроси в преговорите, които снощи бяха прекратени без резултат.
Преговорите между Гърция и нейните кредитори – ЕС и МВФ, изглеждат по-близо от всякога до точката на скъсване. В неделя се случи поредният провал на кръг от преговорите за продължаване на финансирането на страната, която неумолимо приближава до фалит.
Гръцкият министър на финансите обаче заяви в интервю, публикувано в понеделник от германския вестник Билд (Bild), че споразумение по дълга на Гърция все още е възможно, изразявайки надежда, че страната му ще излезе от тежкия колапс на така създалата се ситуация.
Срещите ще бъдат възобновени в четвъртък в рамките на Eврогрупата. На събирането на финансовите министри от страните, приели общата евровалута, ще бъде и генералната директорка на МВФ Кристин Лагард.

Comments

comments