Център за социална рехабилитация и интеграция за лица със зрителни увреждания ще бъде създаден в Благоевград

Общинските съветници в Благоеград приеха с пълно мнозинство – 37 гласа „ЗА“, предложението, внесето от кмета д-р Атанас Камбитов за изграждането на Център за социална рехабилитация и интеграция за лица със зрителни увреждания.

Градоначалникът обясни, че общината безвъзмездно отпуска помещение за медицинския филиал. Финансирането е предвидено от централния бюджет. Центърът за социална рехабилитация и интеграция за лица със зрителни увреждания ще бъде с капацитет 30 места.

Лечебното заведение ще включва различни дейности като: зрителна рехабилитация, Брайлова грамотност, ориентиране и мобилност, обучение за ползване на мобилен телефон, психологическа помощ и подкрепа, използване на специфична фонетика, компютърна грамотност и др.

Към този момент в Благоевград функционира Център за социална рехабилитация и интеграция, чиито услуги са насочени към деца и младежи. Чрез разкриването на нов такъв за лица със зрителни увреждания, ще бъде създадена възможност да се осигури специфична подкрепа за тях.

Comments

comments