Ценни археологически разкопки остават под земята, заради АМ Струма

Археолозите, които пожелаха и споделиха идеята да се създаде вариант за прозрачен асфалт, за да бъдат съхранени и видени невероятните археологически находки по маршрута на АМ Струма, останаха нечути. Римска вила и древно селище на 8 века ще останат под земята. Няма начин да се направи обход.
Строителството на ЛОТ-2 на АМ „Струма“ засипа с пръст първата археологоическа находка – тази от IV-ти век между град Бобошево и село Мурсалево, същата участ очаква и неолитното селище на 8000 години, пишат от БГНЕС.
Имението на богат робоовладелец-римлянин, управлявал по времето на император Константин Велики през 4 век, вече е засипана с пръст, тъй като магистралата бе прекъсната при разкопките. Вилата, която е върху площ от 3 дка и в която е съхранявана и земеделска продукция, вече не съществува, виждат се само част от зидовете, намиращи се в северния край. Предвижда се неин макет да бъде пресъздаден в бъдещия парк на територията на община Кочериново. До края на месеца трябва да приключат и разкопките на изхода на с. Мурсалево, където беше открито селище, съществувало през VI-то хилядолетие преди Христа.
То е основано от земеделци, идващи от Мала Азия и движещи се към Балканите и Европа, опитомили животните и обработвали земеделски култури. Селището се е отличава с невероятна за тази ранна епоха планировка, има дори централна улица, а някои от къщите, изграждани от плет и мазани с глина, били на два етажа. По неясни причини то било опожарено от самите му обитатели и напуснато. На много по-късен етап, V-ти век преди новата ера, върху останките от селището, траките са извършвали своите обреди. Открити бяха и три скелета на младенци, принесени в жертва на боговете. От двете страни на разкопките стърчат два моста, които ще бъдат свързани посредством насип. Така селището, основано преди 8 000 години, също ще остане под магистралата.
Все пак една част, тази между насипите и жп-линията ще оцелее и ще бъде превърната в музей на открито. ЛОТ-1 на АМ „Струма“ преди две години също закопа един обект-този край радомирското село Долна Диканя. Археолозите откриха тракийски некропол от V-IV век преди Христа. Войните са били кремирани на друго място и погребвани тук. Според археолозите селището е обитавано от тракийското племе агриани, сред които Александър Велики набира елитен корпус за армията си. Александър Велики и тракийските войни се бият срещу Дарий, побеждавайки го през 331 пр. Христа край днешния иракски град Мосул. Траките-агриани били вещи при боравенето с копия и прашки. Такива оръжия са открити в погребалните урни край Долна Диканя. Сега те са в музея, а върху селището летят автомобили. За това каква находка има под земята – няма дори една обозначителна табела.
Същото ще стане и край Мурсалево, прогнозират от агенцията. От Бобошево до Мурсалево магистралата е асфалтирана с едно прекъсване – заради вилата. От разкопките на изхода на Мурсалево до гара Кочериново-също. Асфалтът е положен до „кривия“ виадукт, по който се влиза в двата тунела при км. „Левски“ на град Кочериново. От него до и след разклона за с. Бараково и Рилския манастир предстои да бъде иззета още много земна маса. След което трасето на бъдещата автомагистрала се спуска към благоевградското село Бело поле. ЛОТ-2 трябва да бъде готов до края на ноември.

Comments

comments