Цената черешите падна до 90 стотинки за кило на борсата

Цената черешите до 90 стотинки за кило на борсата. „Реколтата е добра, но пазарът се срина. И докато се говореше, че черешите вървят от 6 до 10 лева на дребно, в момента производителите реализират стоката си по левче, но при затворени пазари възможностите не са много”, съобщи за „Монитор” Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България. Между впрочем, оказва се, че тази година ягодите са конкурент на ранните череши, защото те като че ли са не по-малко предпочитани на пазара.
В момента страната е залята с вносни ягоди от Турция и Гърция, вече излиза от градините и българската продукция. Друга причина за слабата реализация и ниската цена на родното производство е вносът на ранни череши от Гърция, които са тип хрущялка. Тези плодове са по-трайни, по-едри и търговците ги предпочитат, независимо от високата им цена – 4 лева за кило на борсата.
До този момент нашите производители са предлагали череши от сорта „Ранна черна”, които са дребни и меки. Точно те вървят за стотинки на едро, а по пазарите предимно в районите с много черешови градини може да се намерят за два лева, докато в столицата не падат под 4 – 5 лева.
Заради затворения руски пазар нашите овощари ще пропуснат износ за 7,2 млн. евро, сочат разчетите на специалистите от бранша. През 2014 година по време на кампанията за Москва заминаха около 200 тира по 20 тона всеки, като цената за килограм череши за износ бе 1,8 евро за кило. Сеха обаче родните производители няма да изнесат и една черешка в Русия. „Неблагоприятната ситуация с руския пазар ще се усети и от производи-телите на кайсии, праскови и малини, които също са доставяли там”, каза още Трифонов. Очаква се скоро да започнат да ни наобикалят други търговци от чужбина. Румънците, които пътуваха по няколко пъти в седмицата с микробуси до нашите борси обаче ще намалеят, защото овощарите от другата страна на Дунав са създали през последните години големи черешови масиви. В момента стопаните се готвят да изнасят в Германия, но това изобщо няма да е лесно, като се има предвид, че тази страна също е голям производител. „Ние изнасяме успешно във федералната република, само ако пропадне тяхната реколта.
Възможно е това лято да се отвори английския пазар, каза още председателят на съюза, който също е голям производител. Освен това има добри новини от бизнес делегацията, която беше в Катар, за проявен интерес към нашите плодове. Навремето е правен износ със самолети за тази държава. Изобщо целият арабски свят е алтернатива за нашите производители, надява се той.
Сред най-големите производители на череши в ЕС са Испания, Франция и Италия. Освен това голямо производство имат също така Гърция и Германия.

Comments

comments